Η Εγκυκλοπαίδεια του Διαφωτισμού στο Διαδίκτυο
Η επίδραση των ιδεών του Διαφωτισμού στον σύγχρονο κόσμο είναι γνωστή. Ένα μεγάλο μέρος των αντιλήψεων που συνδέθηκαν με ποικίλα κοινωνικά, πολιτικά, επιστημονικά και θρησκευτικά θέματα, είχε συγκεντρωθεί, τον 18ο αιώνα, στην περίφημη Εγκυκλοπαίδεια, το συλλογικό έργο των 33 τόμων που ολοκλήρωσαν, με τη συμβολή κορυφαίων διανοουμένων και επιστημόνων της εποχής, ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ντενί Ντιντερό και ο μαθηματικός και φιλόσοφος Ζαν λε Ρον Ντ’Αλαμπέρ.
Πριν από μερικές μέρες, ανακοινώθηκε ότι 28 τόμοι της Εγκυκλοπαίδειας ψηφιοποιήθηκαν και διατίθενται ελεύθερα στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη σε όποιον θέλει να ανακαλύψει σε όλο του το εύρος τον πλούτο ενός από τα σημαντικότερα εκδοτικά επιτεύγματα του 18ου αιώνα. Η ψηφιοποίηση της Εγκυκλοπαίδειας βασίστηκε σε δύο αντίγραφα της πρώτης έκδοσης που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη Μαζαρίν στο Παρίσι.
Το έργο της ψηφιοποίησης υπήρξε τιτάνιο, αντίστοιχο, τονίζουν όσοι συμμετείχαν σε αυτό, με εκείνο της σύνταξης και της δημοσίευσης, μεταξύ του 1751 και του 1772, των 28 τόμων της Εγκυκλοπαίδειας. Η ομάδα που έφερε σε πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή είχε επικεφαλής τον Γάλλο ιστορικό των μαθηματικών Alexandre Guilbaud. Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος, με την ψηφιοποίηση των 74.000 άρθρων της έκδοσης, διήρκεσε περισσότερα από έξι χρόνια.
«Η σύνταξη της Εγκυκλοπαίδειας έφερε κοντά τα μεγαλύτερα πνεύματα του 18ου αιώνα. Σχεδόν 150 μελετητές συνέβαλαν στη δημιουργία της. Ανάμεσά τους ήταν ο Βολταίροςπου έγραψε για τη γραμματική και τη λογοτεχνία, ο Ρουσσώ που έγραψε για τη μουσική, ο Ντομπεντόν για τη φυσική ιστορία…», σημειώνει ο Alexandre Guilbaud. Και αναφέρεται στην ιδιαίτερη σημασία που είχε για την εξέλιξη της σύγχρονης σκέψης η διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού μέσα από την Εγκυκλοπαίδεια.
«Η Εγκυκλοπαίδεια διακρινόταν για την κριτική που ασκούσαν οι συγγραφείς της σε σημαντικά ζητήματα της εποχής τους, καταγγέλλοντας τη διάδοση της γνώσης στους λίγους, την απολυταρχική φύση των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών, τη δουλεία και κάθε είδους σκοταδισμό». Αυτός ήταν και ο λόγος της απαγόρευσης της, από τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας της. Γεγονός, όμως, που δεν εμπόδισε τη διάδοση της φήμης της, την πώληση χιλιάδων τόμων και την κυκλοφορία δεκάδων πειρατικών αντιγράφων στην εποχή της.
Πηγή : cnrs.fr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου