Αυγουστιάτικη «βροχή» Περσείδων: Πότε κορυφώνεται το θεαματικό φαινόμενο
Αργά το βράδυ της Κυριακής 12 Αυγούστου προς ξημερώματα Δευτέρας, αναμένεται να κορυφωθεί η πιο εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια» του καλοκαιριού, οι διάττοντες Περσείδες, χαρίζοντας ένα ιδιαίτερο θέαμα, στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, δεδομένου μάλιστα πως φέτος ο ουρανός θα είναι σκοτεινός λόγω της φάσης της Σελήνης.
Φέτος, οι διάττοντες αστέρες θα εμφανιστούν στον ουρανόμεταξύ 11 και 13 Αυγούστου.
Ο Ιωάννης Σειραδάκης, διεθνώς αναγνωρισμένος αστροφυσικός, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και ευρύτερα γνωστός για τη μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, μίλησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την ομορφιά της ουράνιας ενατένισης.
Σύμφωνα με τον κ. Σειραδάκη, φέτος το μέγιστο της βροχής διαττόντων αστέρων θα λάβει χώρα 11-13 Αυγούστου. Η Σελήνη, με φωτισμένη επιφάνεια κατά 80% (τρίτο τέταρτο) θα ανατείλει και θα φωτίσει έντονα τον ουρανό μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα.
«Μπορεί να μη δούμε 80-100 διάττοντες την ώρα, αλλά σίγουρα θα βλέπουμε περίπου έναν κάθε 1,5-2 λεπτά» προσθέτει.
Οι διάττοντες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του ουρανού, αλλά όλοι φαίνεται να προέρχονται από βόρεια - βόρειοανατολικά, εκεί που βρίσκεται ο αστερισμός του Περσέα. «Δεν είναι αστέρια, ούτε πλανήτες, ούτε καν μικρά βράχια που πέφτουν από τον ουρανό: Είναι μικρά σωματίδια, σαν κόκκοι άμμου, υπολείμματα ενός παλιού κομήτη, που στην αέναη, ετήσια τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, η Γη τα συναντά κάθε Αύγουστο, καθώς πάντα, κάθε Αύγουστο, αυτή κινείται προς τον αστερισμό του Περσέα» εξηγεί.
Τέλος, η συμβουλή του ομότιμου καθηγητή είναι: «Διαλέξτε ένα σκοτεινό μέρος, μακριά από τα φώτα της πόλης, ξαπλώστε αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα ή στην άμμο με τους φίλους σας, και όταν περάσει το δειλινό, αρχίστε να μετράτε πεφταστέρια. Και αν κάνετε και μια ευχή, ας είναι καλή και ας πιάσει τόπο»
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου