Ποιός επιστήμονας θα υπάρχει στο νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών;
Η Τράπεζα της Αγγλίας ζητά τη συμμετοχή του κοινού για την επιλογή του επιστήμονα που θα κοσμήσει το νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών με αυτό το βίντεο.
Το βίντεο δραματοποιεί μια συνομιλία μεταξύ των Newton, Darwin, Watt, Boulton, Florence Nightingale, Faraday και της συγγραφέως Jane Austen, που όλοι τους απεικονίστηκαν σε χαρτονομίσματα και προτρέπει το αγγλικό κοινό στο οποίο απευθύνεται:
«Εξερεύνησε τον κόσμο της επιστήμης από το Α της Αστρονομίας μέχρι το Ζ της Ζωολογίας. Πρότεινε τον επιστήμονα που θα ήθελες να δεις στο καινούργιο χαρτονόμισμα των 50 λιρών».
Τα μέλη της επιτροπής που θα υποβάλουν την τελική λίστα επιλογής στον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, είναι στελέχη της τράπεζας και οι διαχειριστές της δημόσιας εικόνας της επιστήμης, Dr Maggie Aderin-Pocock (επιστήμων των οπτικών υλικών και παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών επιστήμης), Dr Emily Grossman (με διδακτορικό στην έρευνα του καρκίνου που ασχολείται σήμερα με την επικοινωνία της επιστήμης), Professor Simon Schaffer (καθηγητής της ιστορίας της και φιλοσοφίας της επιστήμης στο Κέιμπριτζ) και Dr Simon Singh (γνωστός συγγραφέας εκλαϊκευμένης επιστήμης, στα ελληνικά κυκλοφορούν το τελευταίο θεώρημα του Φερμά και το Μπινγκ Μπαγκ).
Η λίστα θα πρέπει να περιλαμβάνει επιστήμονες που έχουν αποδημήσει. Ο διοικητής της Τράπεζας, ακολουθώντας την πολιτική ορθότητα της εποχής, θα επιθυμούσε ανάμεσα στους προτεινόμενους να υπήρχαν και γυναίκες επιστήμονες.
Στο διαδίκτυο προτείνονται ο πρόσφατα θανών Χόκινγκ και η νομπελίστρια χημικός Ντόροθι Κράουφουτ Χότζκιν.
Μια συλλογή με χαρτονομίσματα που τιμούν επιστήμονες.
Εδώ το κατοστάρικο με τον Δημόκριτο.
Εγγλέζοι επιστήμονες που εικονίζονται σε χαρτονομίσματα.
Το τρέχον χαρτονόμισμα των 50 λιρών εικονίζει τους πρωτοπόρους των ατμομηχανών Matthew Boulton και James Watt.
Παραθέτω τα ελληνικά χαρτονομίσματα που κοσμούνται από εικόνες Ελλήνων επιστημόνων και φιλοσόφων.
Από το ψάξιμο προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός και μηχανικός της αρχαιότητας Αρχιμήδης δεν απεικονίζεται στα νομίσματα, παρά μόνο στη συλλεκτική εκδοχή τους από τις Τράπεζες Ελλάδας και Ιταλίας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου