Οι New York Times και η θεωρία του Big Bang
Ο Nichοlas Bakalar έψαξε (και βρήκε) στα παλιά φύλλα της εφημερίδας «The New York Times» τις πρώτες αναφορές σχετικά με την θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης.To 1927, o Georges Lemaître, ένας ρωμαιοκαθολικός ιερέας και αστρονόμος από το Βέλγιο, πρότεινε μια νέα θεωρία για τη γέννηση του Σύμπαντος, την «υπόθεση του πρωταρχικού ατόμου» . Η θεωρία αυτή βελτιώθηκε και αργότερα ονομάστηκε θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang).
Έτσι, στις 19 Μαίου 1931, τέσσερα χρόνια μετά την διατύπωση της θεωρίας από τον Lemaître, οι New York Times αναφέρθηκαν σ’ αυτή τη νέα αυτή ιδέα, στην 3η σελίδα τους, όπως βλέπουμε στο παρακάτω απόκομμα:
Ο όρος Big Bang εισήχθη υποτιμητικά από τον Βρετανό αστρονόμο Fred Hoyle το 1947, για να χλευάσει την θεωρία. Ως γνωστόν, ο Fred Hoyle υποστήριζε την θεωρία της σταθερής κατάστασης και δεν παραδέχθηκε ποτέ τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης. Έτσι στις 31 Δεκεμβρίου 1956 χρησιμοποιείται για πρώτη φοράς στην εφημερίδα ο όρος του Hoyle, «Big Bang» σε εισαγωγικά:
Στη συνέχεια ο όρος επανεμφανίζετια σε δημοσίευμα της 11 Φεβρουαρίου 1961Στις 20 Δεκέμβρη του 1961, οι Times ανέφεραν ότι ο δορυφόρος Explorer XI είχε συγκεντρώσει στοιχεία για να «αποκλείσει μια εκδοχή της θεωρίας της σταθερής κατάστασης» και αναφέρονται στο «big bang» με πεζά και σε εισαγωγικά, αλλά τώρα με την επισήμανση ότι είναι πλέον «μια ευρέως αποδεκτή θεωρία».
Τελικά, σε άρθρο της 11 Μαρτίου του 1962, φαίνεται πως η φράση «big bang» είχε αφομοιωθεί πλέον και από τους υποστηρικτές της θεωρίας.
Η φράση Big Bang – με κεφαλαία γράμματα και χωρίς εισαγωγικά – εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Times … στις 20 Μαρτίου 1977.
Διαβάστε περισσότερα: New York Times
Πηγή: Physicsgg.me
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου