Escher : Η ζωή μέσα σε ένα έργο τέχνης


Η πολυεπίπεδη τέχνη του Ολλανδού χαράκτη και εικονογράφου Maurits Cornelis Escher(1898 – 1972), με τις ευφάνταστες απεικονίσεις αντικειμένων, ζώων και αρχιτεκτονικών χώρων διεγείρει, εδώ και πολλές δεκαετίες, τις αισθήσεις και το πνεύμα των θεατών. Το έργο του έχει εμπνεύσει με ποικίλους τρόπους μαθηματικούς, λογοτέχνες, κινηματογραφιστές και εικονογράφους. Η αγάπη του Escher για το παράδοξο, αποτυπωμένη σε αρκετά κτίρια που σχεδίασε στους πίνακές του, κινητοποίησε μια ομάδα αρχιτεκτόνων στην Κίνα για να δημιουργήσει τα δωμάτια ενός ξενώνα.Τα οπτικά παιχνίδια, η ψευδαίσθηση της εναλλαγής από έναν δισδιάστατο σε έναν τρισδιάστατο χώρο, τα απαλά πράσινα, ροζ και λευκά χρώματα συνθέτουν την αρχιτεκτονική των δωματίων του ξενοδοχείου που βρίσκεται στην ειδυλλιακή πόλη Guilin της Κίνας.
Η αρχική ηρεμία που αποπνέουν τα δωμάτια διαταράσσεται από την ένταση που προκαλεί ο σχεδιασμός τους: αλλόκοτες σκάλες στην οροφή που μοιάζουν να καλούν τους ενοίκους να αμφισβητήσουν τους νόμους της βαρύτητας, κρυφοί φωτισμοί, μαύρες ή χρυσές πόρτες που οδηγούν σε μυστηριώδη δωμάτια και εξωτερικούς χώρους.

Δεν γνωρίζουμε πόσο ευχάριστο είναι να ζεις σε ένα δωμάτιο εμπνευσμένο από τους πίνακες του Escher, ωστόσο η φωτογραφική του αποτύπωση είναι σίγουρα εντυπωσιακή.
Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι η απόκοσμη αρχιτεκτονική των κτιρίων που επινόησε ο χαράκτης δανείστηκε στοιχεία από τις αρχές της Μη Ευκλείδειας Γεωμετρίας. Γενικότερα, ο Escher αξιοποίησε αναζητήσεις που συνδέονται με τη συμμετρία, το χωροχρόνο, τα θεωρήματα της μη πληρότητας του Gödel, το τρίγωνο Penrose, την έννοια της αυτοαναφοράς και πολλές ακόμη επιστημονικές κατακτήσεις και παρατηρήσεις της εποχής του.



Πηγή : studio10.co  Θαλής και Φίλοι του Γ. Καρουζάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις