Κωνσταντίνος Νικολόπουλος: Ο Έλληνας φυσικός που συμμετείχε στην ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs
Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος είναι ερευνητής στο CERN και καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Γεννήθηκε στην Αθήνα, τελείωσε το δημόσιο σχολείο στο Μενίδι και είναι πτυχιούχος και κάτοχος διδακτορικού στη Φυσική Σωματιδίων του τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.Στη συνέχεια, εντάχθηκε στο Brookhaven National Laboratory, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ως μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης και από το 2012 είναι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία.
Μέσω του Πανεπιστημίου ήρθε η γνωριμία και η ενασχόληση με το CERN. Ο Έλληνας καθηγητής ηγήθηκε ομάδας 100 φυσικών στο πείραμα ATLAS, μιας μεγάλης επιστημονικής συνεργασίας στο CERN, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, ή αλλιώς του «σωματιδίου του Θεού».
Το σωματίδιο Χιγκς αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωματιδιακής Φυσικής αφού καλύπτει το κενό στις θεωρίες για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη. Το σωματίδιο πήρε το όνομά του από τον βρετανό επιστήμονα Πίτερ Χιγκς ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε για αυτό πριν από 45 χρόνια.
Τα μποζόνια Χιγκς δεν υπάρχουν πουθενά σε σταθερή κατάσταση. Το σωματίδιο υπάρχει μόνο στιγμιαία σε συνθήκες ακραίας θερμοκρασίας, ή ενέργειας όπως προτιμούν να λένε οι φυσικοί. Το σωματίδιο μπορεί επίσης να εμφανίζεται στιγμιαία σε τυχαία συμβάντα υψηλής ενέργειας, χωρίς ωστόσο να είναι συστατικό της καθημερινής πραγματικότητας.
Αυτή η ανακάλυψη, με την βοήθεια της ομάδας του κ. Νικολόπουλου, που πραγματοποιήθηκε μέσω της συνεργασίας ATLAS και CMS στο CERN, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στη θεμελιώδη φυσική τον αιώνα που διανύουμε.
Για την εργασία του αυτή, ο κ. Νικολόπουλος τιμήθηκε πρόσφατα στα Blavatnik Awards, ένα σημαντικό θεσμό επιβράβευσης ταλαντούχων νέων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το μέχρι τώρα επιστημονικό τους έργο αλλά και τις προοπτικές τους. Το βραβείο αποδίδεται από την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης και το Ίδρυμα «Blavatnik Family».
Πρόκειται για έναν νέο θεσμό που απαρτίζεται από καταξιωμένους επιστήμονες -ανάμεσα τους και ορισμένοι με βραβεία Νόμπελ- που έχει ως στόχο να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει ταλαντούχους νέους επιστήμονες κάτω των 42 ετών, που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στους τομείς των Ανθρωπιστικών επιστημών, της Χημείας, και της Φυσικής. Η επιβράβευση βασίζεται τόσο στο έργο που έχουν μέχρι τώρα επιδείξει οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, όσο και για τις μελλοντικές προοπτικές που εντοπίζει η κριτική επιτροπή σε αυτούς.
Με αφορμή το τιμητικό βραβείο ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος είχε τονίσει πως: «Είμαι ενθουσιασμένος και νιώθω τιμή που επιλέχθηκα για τα βραβεία «Blavatnik Awards UK Laureate in Physical Sciences & Engineering» του 2019, ως αναγνώριση της συνεισφοράς μου στην πρώτη παρατήρηση του μποζονίου Higgs, και της εργασίας μου στην κατανόηση των ιδιοτήτων του. Η γνώση μας σε αυτόν τον τομέα έχει προοδεύσει ραγδαία, και προσβλέπω στην περαιτέρω κατανόηση του μηχανισμού δημιουργίας της μάζας, και ενδεχομένως την ανακάλυψη νέας φυσικής».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος και η ερευνητική του ομάδα, διακρίθηκαν λαμβάνοντας χρηματοδότηση ύψους €1.5 εκατ. από το European Research Council (ERC) με στόχο να υποστηρίξει περαιτέρω την έρευνά τους γύρω από το μποζόνιο Higgs.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου