Κεραυνός στην Ακρόπολη


Κεραυνός έπεσε στην Ακρόπολη, κατά την σημερινή (17-4-2019) καλοκαιριάτικη κακοκαιρία. Από τα σπασμένα τζάμια του κοντινού στο αλεξικέραυνο φυλακίου, τραυματίστηκαν δυο φύλακες που βρίσκονταν μέσα και δυο επισκέπτες.
Με την σκέψη στην προχθεσινή πυρκαγιά στην Παναγιά των Παρισίων, αναζητώ ιστορικές καταστροφές από κεραυνούς και θύελλες των πλέον ευάλωτων κτισμάτων. Συνήθως πλήττονται τα ψηλά κωδωνοστάσια των ναών.
Το 1640 ένας κεραυνός έπληξε, όπως και σήμερα, τα Προπύλαια της Ακρόπολης, προκαλώντας καταστροφή, επειδή υπήρχαν αποθηκευμένα πυρομαχικά. Προκλήθηκε μετακίνηση αρχιτεκτονικών μελών του μνημείου και ακολούθησε κατεδάφιση των κιόνων απ’ τους Τούρκους, για να ενισχυθούν οι αμυντικές τους εγκαταστάσεις.



Αυτή η καταστροφή δεν θα πρέπει να συνδεθεί με την χειρότερη του 1687, που μια βόμβα των πολιορκητών Ενετών του Φ. Μοροζίνι, ανατίναξε τον Παρθενώνα, που και πάλι ήταν γεμάτος πυρομαχικά.


Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, είναι κτίσμα του 14ου αιώνα που κατασκευάστηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες. Κατά την Οθωμανική περίοδο της πόλης, το 1856, έπεσε κεραυνός στον Άι Γιάννη του Κάστρου. Το υπόγειο και αυτού του ναού, λειτουργούσε ως πυριτιδαποθήκη. Η έκρηξη κατέστρεψε όλο το Παλάτι, που αναστηλώθηκε μόλις την Ιταλική περίοδο 1937-1940, με εργάτες επιταγμένους Ρόδιους πολίτες.

Τη νύχτα της 14ης Οκτωβρίου του 1852, η Αθήνα δέχτηκε ισχυρή καταιγίδα και οι θυελλώδεις άνεμοι ανέτρεψαν έναν από τους 16 στύλους του ναού του Ολυμπίου Διός. Η περιγραφή της εφημερίδας «Αιών», για το περιστατικό.

«Αλλά το λυπηρότερον πάντων δυστύχημα συνέβη η κατά γραμμήν ευθείαν κατάπτωσις μιας κολοσσιαίας στήλης του ναού του Ολυμπίου Διός. Είδομεν πρηνή τον γίγαντα τούτον αιώνων είκοσι δύο, φέροντα 18 σπονδύλους παμμεγέθεις και ησθάνθημεν τι δύναται η δύναμις του Θεού, ενεργούσα είτε φυσικώς, είτε ηθικώς …».



Η Αγία Αικατερίνη του 11ου αιώνα, βρίσκεται στην Πλάκα, πολύ κοντά στο Σύνταγμα. Οι αρχαίες κολώνες στην αυλή της, αποτελούν δομικά στοιχεία ρωμαϊκού ναού, τμήματα του οποίου χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμησή της. Ένας κεραυνός έπεσε στην εκκλησία στις 9 Μαΐου του 1849, καταστρέφοντας κομμάτια του εσωτερικού της. Ο σημερινός ναός χάνεται μέσα σε ψηλότερα κτίρια. Την εποχή που τον χτύπησε ο κεραυνός θα πρέπει να ήταν κτίσμα που δέσποζε στην περιοχή.



Η συχνή πτώση κεραυνών στα κωδωνοστάσια των γοτθικών ναών στην Ευρώπη την περίοδο πριν την επινόηση του αλεξικέραυνου, είχε συνδεθεί με ανορθολογικές αιτιότητες. Η πιο δημοφιλής, συνέδεε την κρούση των καμπάνων που ειδοποιούσαν για επικείμενη θύελλα, με την πτώση κεραυνών στα κωδωνοστάσια. Γι’ αυτό υπήρξε σχετική απαγόρευση κρούσης πριν τις θύελλες.

Δυο περιστατικά της περιόδου, μετά την επινόηση του αλεξικέραυνου απ’ τον Φραγκλίνο, το 1752.

Ο ναός του Αγίου Μάρκου στην Βενετία, ταλαιπωρημένος επανειλημμένα από κεραυνούς, είναι ο πρώτος ναός, στον πύργο του οποίου τοποθετείται αλεξικέραυνο το 1766, παρά την μεσαιωνικής αντίληψης αντίθεση των εκκλησιαστικών αρχών της εποχής, που χαρακτήριζαν το αλεξικέραυνο, «αιρετική ράβδο».


Πιο πουριτανές οι αρχές της Μπρέσκια απέτρεψαν την αντίστοιχη χρήση αλεξικέραυνου στον ναό Σαν Ναζάρο, που στο υπόγειο του οι αρχές της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας είχαν αποθηκεύσει πολλές χιλιάδες λίβρες πυρίτιδας. Το 1767, ένας κεραυνός έπληξε τον ναό καταστρέφοντας το ένα έκτο της πόλης και σκοτώνοντας 3000 πολίτες.
Το 2019, οι αλχημιστικές και συνωμοσιολογικές παραδόσεις που συνδέονται με την Παναγιά των Παρισίων, αναζωπύρωσαν θεωρίες συνωμοσίας που συνδέθηκαν με την προχθεσινή καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον ναό, επαναφέροντας στο διαδίκτυο συμπεριφορές του Μεσαίωνα, και προκαλώντας όσους φιλοδοξούν να βιοποριστούν απ’ τα αποφάγια του Νταν Μπράουν


του Γ. Φασουλόπουλου από το Υλικονετ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις