Video: Οι αστρονόμοι διαψεύδουν την Μεγάλη Έκρηξη;



Κατηγορηματικά όχι!

Σύμφωνα με τη θεωρία της μεγάλης έκρηξης το σύμπαν διαστέλλεται. Η διαστολή περιγράφεται από το νόμο του Hubble:
Αν ένας γαλαξίας απέχει από τον δικό μας απόσταση d, τότε απομακρύνεται με σχετική ταχύτητα v που υπολογίζεται από την εξίσωση: v = H d. O νόμος ισχύει για οποιοδήποτε τυχαίο ζεύγος γαλαξιών του σύμπαντος.
Aν δεχτούμε ως τιμή της σταθεράς Hubble τα 70 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ανά μεγαπαρσέκ, τότε ένας γαλαξίας που απέχει 1 Μpc από τη Γη απομακρύνεται από εμάς με ταχύτητα 70 km/s, αν απέχει 2Mpc απομακρύνεται με 140 km/s, κ.ο.κ.

Το μέγεθος Η που εμφανίζεται στην εξίσωση είναι μια σταθερά – η σταθερά Hubble – και συνήθως εκφράζεται σε χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ανά μεγαπαρσέκ [το 1 μεγαπαρσέκ (Μpc) ισούται με 3,3 εκατομμύρια έτη φωτός περίπου]. Η τιμή του Η μας δείχνει πόσο γρήγορα διαστέλλεται το σύμπαν και αποτελεί ένα από βασικότερα μεγέθη που περιγράφουν την διαστολή του σύμπαντος.
Όμως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: οι μετρήσεις της σταθεράς του Hubble δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες μετρούν τη σταθερά του Hubble με διαφορετικούς τρόπους. Η πρώτη μέθοδος χρησιμοποιεί τις μετρήσεις κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου από τον δορυφόρο Planck και η δεύτερη χρησιμοποιεί τις παρατηρήσεις νεότερων αστρονομικών αντικειμένων, όπως μεταβλητοί αστέρες (άστρα με μεταβαλλόμενη λαμπρότητα) και σουπερνόβα.
Οι υπολογισμοί της σταθεράς Hubble από τις δυο ερευνητικές ομάδες διαφέρουν μεταξύ τους κατά 9% , μια σημαντική διαφορά που κάνει μερικούς να αναρωτιούνται αν τελικά διαψεύδεται η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης.
Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Don Lincoln εξηγεί που μπορεί να οφείλεται αυτή η διαφορά και τι θα σήμαινε για την θεωρία αν και οι δυο μετρήσεις είναι σωστές:
          

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις