Τέσσερα χρόνια «Mathesis»!






Η «Εφ.Συν.» έχει προβάλει από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε, στις αρχές του 2016, το ανανεωτικό παιδαγωγικό πρόγραμμα «Mathesis» (βλ. σχετικά άρθρα στη στήλη «Μηχανές του Νου»). Πρόκειται για μία πολύ υψηλού επιπέδου και ανοιχτή στην κοινωνία εκπαιδευτική πρωτοβουλία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, που εδώ και τέσσερα χρόνια προσφέρουν, δωρεάν, πολλούς κύκλους διαδικτυακών μαθημάτων από διεθνούς φήμης Ελληνες επιστήμονες
Το πρωτοποριακό και πολύ απαιτητικό εγχείρημα εμπνεύσθηκε και υλοποίησε ο γνωστός κβαντικός φυσικός και πανεπιστημιακός δάσκαλος Στέφανος Τραχανάς, πρόεδρος της εκδοτικής επιτροπής των ΠΕΚ. Σήμερα, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον ίδιο, για να παρουσιάσει κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη συνολική πορεία και τα άμεσα σχέδια του «Mathesis».

● Πριν από μερικές ημέρες, κάνατε γνωστά κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη συνολική πορεία του Mathesis, απ’ όταν ξεκίνησε μέχρι σήμερα, το οποίο ήδη προσφέρει 36 διαφορετικούς κύκλους μαθημάτων, τόσο από τις φυσικές όσο και από τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Ποια είναι τα συμπεράσματα που εσείς και η ομάδα σας έχετε εξαγάγει από αυτά τα δεδομένα;

Πράγματι, η ανταπόκριση που βρίσκει το Mathesis στους Eλληνες πολίτες δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των εγγραφέντων ξεπερνά τις 66 χιλιάδες και οι επιτυχείς ολοκληρώσεις μαθημάτων τις 42 χιλιάδες. Ως ποσοστό επί του αριθμού των εγγραφέντων, ο τελευταίος αριθμός είναι εφταπλάσιος από τον αντίστοιχο αμερικανικό! Η αίσθησή μας είναι ότι «εκεί έξω» υπάρχει μια ποιοτική Ελλάδα, που αναζητά αξιόπιστους δημόσιους θεσμούς και, όταν τους βρει, τους περιβάλλει με την αγάπη και την εμπιστοσύνη της.
Ποιότητα και δημόσιοι σκοποί: Αυτά, πιστεύουμε, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Mathesis, που εξηγούν, εν μέρει, την επιτυχία του. Οπου, βέβαια, η βασική συνθήκη για την ποιότητα των μαθημάτων είναι η ποιότητα των διδασκόντων τους, οι οποίοι επιδιώκουμε να είναι οι καλύτεροι Eλληνες πανεπιστημιακοί δάσκαλοι απ’ όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού.
Η κουλτούρα ποιότητας δεν πλεονάζει, δυστυχώς, στη χώρα και οι εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δαπανηθεί διαχρονικά από προγράμματα ΕΣΠΑ για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, όχι μόνο δεν την προήγαγαν αλλά μάλλον το αντίθετο πέτυχαν.

● Πόσα άτομα εργάζονται για την υλοποίηση αυτού του πολύ απαιτητικού παιδαγωγικού εγχειρήματος; Και πόσο έχει κοστίσει το Mathesis στο ελληνικό Δημόσιο;

Θα εκπλαγείτε αν σας πω ότι ο αριθμός των εργαζομένων του Mathesis (εμού συμπεριλαμβανομένου) ήταν 4 μέχρι πρόσφατα και μόλις 5 τώρα. Δεν είμαστε... 50, όπως μου έχουν πει πολλοί, θεωρώντας ότι πρόκειται για έναν μεγάλο οργανισμό με στρατιές ανθρώπων να εργάζονται για αυτόν και το δωρητικό χρήμα να ρέει... άφθονο!
Με στενοχωρεί όταν βλέπω αυτή τη νοοτροπία, γιατί ποτέ δεν πίστεψα ότι τα πολλά χρήματα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Και με το να εστιάζουμε διαρκώς στα χρήματα ως τον βασικό παράγοντα για να πετύχει κάτι, αδυνατούμε ως κοινωνία και ως οργανισμοί να στρέψουμε την προσοχή μας στον ανθρώπινο παράγοντα. Πώς φτιάχνουμε ένα περιβάλλον εργασίας που απελευθερώνει το φιλότιμο και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων του, προσφέροντάς τους και κάτι περισσότερο από τα προς το ζην: Ενα νόημα ζωής. Να υπηρετούν έναν δημόσιο σκοπό, τον οποίο πιστεύουν.
Εν πάση περιπτώσει, αν οι άνθρωποι του Mathesis τα καταφέρνουν, είναι γιατί αγαπούν αυτό που κάνουν και θεωρούν την επιτυχία του προσωπικό τους στοίχημα. Επίσης, όμως, γιατί σχηματίστηκε γύρω τους ένας πυρήνας εθελοντών, που πιστεύουν στις αξίες και τον δημόσιο σκοπό του Mathesis και δίνουν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους για την πραγματοποίησή του. Στην κατηγορία των εθελοντών ανήκει και ένας εκ των 5 του Mathesis. Οσο για το κόστος του Mathesis στο ελληνικό Δημόσιο –άμεσο ή έμμεσο (π.χ. μισθοί προσωπικού)– αυτό είναι αυστηρά μηδέν!

● Επομένως, η ύπαρξη του Mathesis βασίζεται αποκλειστικά σε δωρεές. Ποιοι είναι αυτοί που, μέχρι σήμερα, έχουν στηρίξει αυτό το τόσο πρωτοποριακό για τα ελληνικά πράγματα παιδαγωγικό πείραμα;

Oχι μόνο σε δωρεές. Αυτό ίσχυε για την πρώτη περίοδο λειτουργίας μας, όταν ο αποκλειστικός δωρητής ήταν το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τώρα δοκιμάζουμε ένα μικτό σύστημα, όπου περίπου οι μισοί από τους ετήσιους πόρους μας προέρχονται από μικρότερες δωρεές και οι άλλοι μισοί από τους φοιτητές των μαθημάτων μας, υπό μορφή μιας σχεδόν συμβολικής συνδρομής 20 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) για την απόκτηση των βεβαιώσεων επιτυχούς παρακολούθησης. Ομως όλη η παρακολούθηση και η συμμετοχή στην εξεταστική διαδικασία είναι απολύτως ελεύθερη, ενώ στους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους, και η βεβαίωση παρέχεται δωρεάν.
Απ’ όσο γνωρίζουμε τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει σήμερα διεθνώς και σίγουρα όχι στη χώρα μας. Ευτυχώς, τη χρονιά που πέρασε, είχαμε τη χαρά να δούμε να ανταποκρίνονται στις προτάσεις μας για πρόσθετη δωρητική στήριξη οργανισμοί όπως το Ιδρυμα Μποδοσάκη και το Κληροδότημα της Παγκρητείου Ενώσεως Αμερικής, αλλά και φυσικά πρόσωπα, όπως ο κ. Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του δ.σ. του ΙΣΝ, ο κ. Χαράλαμπος Μητσούλης, μηχανικός Τηλεπικοινωνιών, και η κ. Αθηνά Φωτιάδου - Μητσούλη.
Οι «χειρονομίες» όλων των παραπάνω –των εθελοντών συμπεριλαμβανομένων– είναι για μας εξίσου πολύτιμες και ως πηγή ηθικής ενθάρρυνσης. Κινητοποιούν αυτή τη βαθιά ανθρώπινη ανάγκη να μην προδώσεις την εμπιστοσύνη που άλλοι άνθρωποι σου έδειξαν.

● Πριν κλείσουμε, θα θέλατε να μας παρουσιάσετε τα δύο νέα μαθήματα που μόλις ξεκίνησαν και ποια θα ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον;

Τα δύο νέα μαθήματα που ξεκινούν τώρα, είναι τα εξής: α) Ελληνες και Βάρβαροι: Επαφές, Συγκρούσεις, Ανταλλαγές, με διδάσκοντα τον αναπληρωτή καθηγητή Κλασικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστα Βλασόπουλο, β) Εισαγωγή στη Java, με διδάσκοντα τον Γιάννη Κωστάρα, έμπειρο και βραβευμένο προγραμματιστή, μέλος της σχεδιαστικής ομάδας Apache - Netbeans.
Στο πρώτο μάθημα, θα εξεταστούν όψεις μιας πρώιμης παγκοσμιοποίησης και οι αλληλεπιδράσεις που αυτή προκάλεσε ανάμεσα στον αρχαίο ελληνικό και τους άλλους σημαντικούς πολιτισμούς της εποχής του. Με μια σύγχρονη μορφή παγκοσμιοποίησης –μια γλώσσα προγραμματισμού που είναι εξ ορισμού παγκόσμια– ασχολείται και το δεύτερο μάθημα, εστιάζοντας στη γλώσσα Java και τις εφαρμογές της σε ενδιαφέροντα πρακτικά προβλήματα.
Η Εφαρμοσμένη Πληροφορική θα είναι διαρκώς παρούσα και σ’ όλους τους κύκλους μαθημάτων αυτής της χρονιάς. Με μαθήματα όπως Ανάπτυξη Ιστοσελίδων Ι & ΙΙ, Διαδίκτυο των Πραγμάτων Ι και Μάθηση Μηχανών λίγο αργότερα. Ενώ θα εγκαινιαστούν επίσης νέες σειρές όπως η Νομική Προπαίδεια, που θα επιχειρήσει να εφοδιάσει τον Ελληνα πολίτη με τις βασικές νομικές γνώσεις, που θα του επιτρέψουν να κατανοεί καλύτερα τον κόσμο γύρω του αλλά και να έχει πλήρη επίγνωση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων του. Αυτή τη χρονιά, θα εμφανιστούν επίσης στο Mathesis με τα νέα τους μαθήματα παλαιότεροι διδάσκοντες, όπως η Μαρία Ευθυμίου, ο Βασίλης Κάλφας και ο Αγγελος Χανιώτης.

του Σ. Μανουσέλη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις