Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία



Να εντάξει το Τσέρνομπιλ στη λίστα των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO επιχειρεί η Ουκρανία σε ένα αρκετά αμφιλεγόμενο εγχείρημα. Ετσι, με αφορμή και τη συμπλήρωση σε λίγες ημέρες 35 ετών από την τραγωδία, το Reuters δημοσιοποίησε μία σειρά εντυπωσιακών φωτογραφιών.


Ένας αραχνιασμένος πυρηνικός σταθμός, περικυκλωμένος από μία τεράστια χωματερή, ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια δεν είναι ό,τι ακριβώς φαντάζεται κανείς για ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

to-tsernompil-35-chronia-meta-tin-tragodia0



Ομως αυτό ακριβώς έχει κατά νου η Ουκρανία.


to-tsernompil-35-chronia-meta-tin-tragodia2



Με την ελπίδα μάλιστα ότι μία τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε περισσότερους τουρίστες και κεφάλαια, το Κίεβο έχει ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στο ανάλογο αίτημα προς το αρμόδιο τμήμα των Ηνωμένων Εθνών για τη χορήγηση καθεστώτος προστασίας.

to-tsernompil-35-chronia-meta-tin-tragodia4



Στις 26 Απριλίου συμπληρώνονται 35 χρόνια από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην παγκόσμια ιστορία που οδήγησε στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων από τις μολυσμένες περιοχές και μόλυνε με ραδιενεργό νέφος μεγάλες εκτάσεις στην Ευρώπη.


to-tsernompil-35-chronia-meta-tin-tragodia6



Τριάντα ένας εργάτες του εργοστασίου καθώς και πυροσβέστες πέθαναν σχεδόν άμεσα.

to-tsernompil-35-chronia-meta-tin-tragodia8



Χιλιάδες, αργότερα, υπέκυψαν σε ασθένειες που προκάλεσε η ραδιενέργεια, αν και ο συνολικός αριθμός των νεκρών και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία παραμένουν γεγονός έντονης διαμάχης.

to-tsernompil-35-chronia-meta-tin-tragodia10



«Πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση του Τσέρνομπιλ στη λίστα παγκοσμίου κληρονομιάς της UNESCO είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να καταστεί το μέρος αυτό ένας μοναδικός προορισμός για όλη την ανθρωπότητα», δηλώνει ο Ουκρανός υπουργός Πολιτισμού Αλεξάντρ Τκατσένκο προσθέτοντας:

to-tsernompil-35-chronia-meta-tin-tragodia12



«Η σημασία της ζώνης του Τσέρνομπιλ βρίσκεται πέραν των συνόρων της Ουκρανίας. Δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα μνήμης, αλλά είναι και θέμα ιστορίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

to-tsernompil-35-chronia-meta-tin-tragodia14

Το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής γύρω από την εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο έχει ερημοποιηθεί ενώ υπάρχουν διάσπαρτα άδεια κτίρια, μπάζα και χωματερές.
to-tsernompil-35-chronia-meta-tin-tragodia16



Όλα τα κτίρια του Πρίπιγιατ, της πόλης φάντασμα όπου κάποτε κατοικούσαν 50.000 άνθρωποι, εργαζόμενοι κυρίως για το εργοστάσιο, χρειάζονται επισκευές.

to-tsernompil-35-chronia-meta-tin-tragodia18



Οι Ουκρανοί πιστεύουν σε κάθε περίπτωση ότι το Τσέρνομπιλ, δημοφιλής προορισμός πριν από την έκρηξη της πανδημίας, θα αρχίσει ξανά να προσελκύει τουρίστες.

to-tsernompil-35-chronia-meta-tin-tragodia20

to-tsernompil-35-chronia-meta-tin-tragodia22

to-tsernompil-35-chronia-meta-tin-tragodia24

Αλλωστε, το 2019, η σειρά «Chernobyl» του HBO προκάλεσε έκρηξη ενδιαφέροντος με περίπου 120.000 ανθρώπους να επισκέπτονται την περιοχή του εργοστασίου κοντά στο Πρίπιγιατ.
to-tsernompil-35-chronia-meta-tin-tragodia26
Φωτ. REUTERS/ GlebGaranich
to-tsernompil-35-chronia-meta-tin-tragodia28
Φωτ. REUTERS/ GlebGaranich
Φωτογραφίες: REUTERS/ GlebGaranich


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις