Ομιλος Πειραματικής Φυσικής και Φιλοσοφίας της Επιστημης Τι είναι και τι δεν ειναι επιστήμη;



Θα συνεχίσουμε για δεύτερη χρονιά με το ίδιο θέμα. Πέρσι, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, με lockdown και webex, το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των παιδιών ήταν πέρα από τις προσδοκίες. Οι εργασίες εξαιρετικές.
Μπορούν να πάρουν μέρος παιδιά από όλα τα Λύκεια του νομού Ρεθύμνου. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν στα τέλη Οκτώβρη και θα γίνονται κάθε Τρίτη 14:30-16:00.
Πότε ένας τρόπος σκέψης χαρακτηρίζεται επιστημονικός και πότε όχι; Ιστορικά, υπήρχε πάντα αυτός ο διαχωρισμός; Πώς διαμορφώθηκε και κυριάρχησε η σύγχρονη αντίληψη για την επιστήμη; Γιατί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην επιστήμη κλονίζεται σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους; Πώς στέκεται η επιστήμη απέναντι στη μεταφυσική, την ψευδοεπιστήμη και τις θεωρίες συνωμοσίας; Μπορεί η επιστήμη να δώσει απάντηση σε όλα;
Στόχοι του ομίλου είναι οι μαθητές:
• Να εξοικειωθούν με την πειραματική μέθοδο και τον κεντρικό της ρόλο στις επιστήμες.
• Να αντιληφθούν την ιστορική εξέλιξη της επιστημονικής μεθόδου και της σχέσης της με τις αντιλήψεις μας για την Φύση.
• Να μπορούν να διατυπώνουν επιχειρήματα υπέρ ή κατά συγκεκριμένων συμπερασμάτων που εξάγονται από πειραματικούς ελέγχους, να κατανοούν ότι η πειραματική μέθοδος δεν είναι αυτονόητη και τον κομβικό ρόλο που παίζουν η δημοσίευση και το πρωτόκολλο καταγραφής στην αποδοχή της.
• Να μπορούν να εφαρμόζουν την επαληθευσιμότητα και την διαψευσιμότητα ως κριτήρια του κατά πόσο μια υπόθεση είναι επιστημονική ή όχι.
• Να μπορούν να διακρίνουν μια επιστημονική υπόθεση από μια αντίστοιχη ψευδοεπιστημονική.
• Να εντοπίζουν βασικά χαρακτηριστικά των θεωριών συνωμοσίας.
• Να αναγνωρίζουν ως εγγενές χαρακτηριστικό της επιστήμης το γεγονός ότι έχει όρια, χωρίς αυτό να μειώνει την αξία της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις