Σαν σήμερα: Tο salto mortale του τροχιακού αστεροσκοπείου Cassini

του Αλέξη Δεληβοριά διδάκτορα φυσικης

Ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» του Ηλιακού συστήματος με τους εντυπωσιακούς δακτυλίους και τους δεκάδες δορυφόρους παρατηρήθηκε για πρώτη φορά με τηλεσκόπιο στις αρχές του 17ου αιώνα από τον Γαλιλαίο. Έκτοτε, και παρ’ όλη την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία 30 χρόνια του 20ού αιώνα με τις διαστημικές αποστολές Pioneer 11 και Voyager 1 και 2, το «πλανητικό σύστημα» του Κρόνου εξακολουθούσε να κρύβει πολλά από τα μυστικά του. Η συμβολή της διαστημικής αποστολής Cassini-Huygens στην αποκρυπτογράφησή τους ήταν καθοριστική.

>Η διαστημική αποστολή Cassini-Huygens, που εκτοξεύθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1997 από το Ακρωτήριο Canaveral, ήταν το αποτέλεσμα μίας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της NASA, της ESA και της ISA, δηλαδή του Αμερικανικού, του Ευρωπαϊκού και του Ιταλικού Οργανισμού Διαστήματος αντίστοιχα, στην οποία συμμετείχαν 17 έθνη, πάνω από 250 επιστήμονες και χιλιάδες τεχνικοί. Εφοδιασμένη με ακριβέστατα επιστημονικά όργανα και ισχυρότατες κάμερες, η διπλή αυτή διαστημοσυσκευή απαρτιζόταν από το τροχιακό αστεροσκοπείο Cassini, καθώς και την διαστημική κάψουλα Huygens, βασικός στόχος της οποίας ήταν να προσεδαφιστεί στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου.

Μετά από ένα διαστημικό ταξίδι που διήρκεσε 7 χρόνια, το Cassini-Huygens τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο την 1η Ιουλίου 2004. Σχεδόν 6 μήνες αργότερα, στις 24 Δεκεμβρίου 2004, οι σταθμοί παρακολούθησης του Δικτύου Βαθέος Διαστήματος της NASA στη Μαδρίτη και στο Γκόλντστοουν της Καλιφόρνια κατέγραψαν το μήνυμα ότι το Huygens αποσυνδέθηκε επιτυχώς από το Cassini, ξεκινώντας την ελεγχόμενη κάθοδό του με αλεξίπτωτο προς την παγωμένη επιφάνεια του Τιτάνα, όπου προσεδαφίστηκε στις 14 Ιανουαρίου 2005.

Έκτοτε, το Cassini συνέλεξε έναν εντυπωσιακό όγκο δεδομένων για τον Κρόνο, τους δακτυλίους και τους δορυφόρους του, ενώ η αποστολή του ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2017 με την καταστροφή του στο εσωτερικό της ατμόσφαιρας του πλανήτη που μελετούσε επί 13 χρόνια.

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τo μικρό βίντεο της NASA, για την τελική «βουτιά» του Cassini (Credit: NASA/JPL-Caltech)

NASA at Saturn: Cassini's Grand Finale - YouTube

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις