Εντυπωσιακή πρόσκρουση αστεροειδούς στον Δία
Ο Δίας λόγω της μεγάλης μάζας του έχει ένα ισχυρότατο βαρυτικό πεδίο, το οποίο αιχμαλωτίζει τα σώματα που πλησιάζουν στην περιοχή γύρω από αυτόν. Πολλά από αυτά τα σώματα επιταχύνουν και τελικά καταλήγουν στο εσωτερικό της ατμόσφαιρας του πλανήτη προκαλώντας εντυπωσιακές εκρήξεις. Ο εντοπισμός αυτών των αντικειμένων είναι εξαιρετικά δύσκολος, λόγω των μικρών διαστάσεών τους. Ωστόσο, μέσα από τις συγκρούσεις τους με το Δία, μπορεί να μελετηθεί η σύσταση των αντικειμένων αυτών αλλά και να εξαχθούν πληροφορίες σχετικά με την ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, μία τέτοια έκλαμψη έγινε αντιληπτή από πολλούς παρατηρητές στον πλανήτη μας. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα αντικείμενο διαμέτρου 20 μέτρων, το οποίο είναι ένα μικρό κομμάτι ενός μεγαλύτερου κομήτη ή αστεροειδούς. Η πρόσκρουση αυτή θυμίζει εκείνη του 1994, όταν μερικά από τα θραύσματα του κομήτη Shoemaker- Levy 9 έπεσαν με μεγάλη ταχύτητα στο εσωτερικό του Δία προκαλώντας ισχυρές εκρήξεις. Οι ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν το συμβάν σε βίντεο. Έτσι, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά της έκρηξης, μπόρεσαν να αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες για την ενέργεια που εκλύθηκε κατά τη σύγκρουση, αλλά και για τα φυσικά χαρακτηριστικά του σώματος. Το 2009, πραγματοποιήθηκε άλλη μια τέτοια σύγκρουση, γνωστή ως πρόσκρουση Wesley, αφήνοντας έκπληκτους τους ερευνητές, αφού ήταν η αιτία δημιουργίας μιας σκοτεινής κηλίδας στο μέγεθος του Ειρηνικού Ωκεανού!
Τον Οκτώβριο του 2021, μια ομάδα αστρονόμων υπό την επίβλεψη του Dr Ko Arimatsu, βλέποντας την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των ισχυρών εκρήξεων τον τελευταίο καιρό στον αέριο γίγαντα, έστρεψαν την προσοχή τους σε αυτόν. Έτσι, στις 15 Οκτωβρίου, κατέγραψαν μια έκρηξη συνολικής διάρκειας τεσσάρων δευτερολέπτων όπως φαίνεται στο ακόλουθο βίντεο (μετά το 10ο δευτερόλεπτο):
Σύμφωνα με έρευνες, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο περίπου 20-60 τέτοιες συγκρούσεις αστεροειδών που συνθλίβονται και διασκορπίζουν τα συντρίμμια τους στην ατμόσφαιρα του Δία. Μάλιστα, κατά μέσο όρο 6,5 από αυτές προκαλούνται από αστεροειδείς άνω των 10 μέτρων, κάνοντάς τες ορατές ακόμα και από ερασιτέχνες αστρονόμους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες προσκρούσεις αντικειμένων στον Δία δεν γίνονται αντιληπτές από τους ερευνητές. Εξάλλου, αρκετές από αυτές συμβαίνουν κοντά στους πόλους ή στη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου