Πέθανε ο «σύγχρονος Δαρβίνος», βιολόγος και φυσιοδίφης Edward O. Wilson
Μαζί με τον βρετανό φυσιοδίφη Ντέιβιντ Ατένμπορο (David Attenborough) ο Γουίλσον θεωρείται μία από τις σημαντικές παγκόσμιες προσωπικότητες της φυσικής ιστορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ήταν δημιουργός του Half-Earth Project, με το οποίο πρότεινε την προστασία του ημίσεος των εδαφών και των υδάτων του πλανήτη ώστε να υπάρχουν αρκετά διαφοροποιημένα και αλληλοσυνδεόμενα οικοσυστήματα για να ανατραπεί ο ρυθμός της εξαφάνισης των ειδών, που σήμερα εξελίσσεται με πρωτόγνωρο εδώ και 10 εκατομμύρια χρόνια ρυθμό.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει τις χώρες να δεσμευθούν για την διατήρηση του 30% των εδαφών και των υδάτων τους - διπλασιάζοντας έτσι τις ζώνες που βρίσκονται σήμερα υπό κάποιας μορφής προστασία- μέχρι το 2030, στόχος που είναι γνωστός ως «30 μέχρι το 30» και είναι εν μέρει εμπνευσμένος από τον σημαντικό επιστήμονα.
Γεννήθηκε στη πολιτεία της Αλαμπάμα. Εκεί ξεκίνησε η διαδρομή του ως εντομολόγου, σε ηλικία 10 ετών, όταν περνούσε ώρες στα δάση συλλέγοντας ζωύφια και πεταλούδες.
Για τα επόμενα 70 χρόνια συνέχισε την έρευνά του, ως επιστήμονας και καθηγητής στο Harvard University.
Σε όλη του την καριέρα, ο Γουίλσον ανακάλυψε περισσότερα από 400 είδη μυρμηγκιών. Όπως έχει πει, ένα από τα μεγαλύτερά του επιτεύγματα ήταν η μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα μυρμήγκια επικοινωνούν μεταξύ τους τον κίνδυνο και τις διαδρομές της τροφής, για παράδειγμα εκκρίνοντας χημικές ουσίες.
Ο Έντουαρντ Ο. Γουίλσον προκάλεσε πολεμική το 1975, όταν εκδόθηκε το βιβλίο του «Sociobiology: the New Synthesis». Τότε, ορισμένοι επιστήμονες τού προσήψαν ότι υποστηρίζει ότι οι ανθρώπινες συμπεριφορές, όπως ο αλτρουισμός και η εχθρότητα, υπαγορεύονται μάλλον από τα γονίδια, ή από τη «φύση», παρά από τις συνθήκες του περιβάλλοντος και την ανατροφή. Επικριτές του τότε είχαν πει ότι η θεωρία του έχει ίχνη της ευγονικής.
Ζούσε σε κοινότητα συνταξιούχων στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και πρόσφατα είχε εκδώσει το τελευταίο της μακράς σειράς των βιβλίων του για τη βιοποικιλότητα.
Tο τελευταίο του βιβλίo στα ελληνικά έχει τον τίτλο «Γένεσις: Η απώτερη προέλευση των κοινωνιών», εκδόσεις Utopia.
Πηγή: ΕΦΣΥΝ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου