Katalin Karikó Η βιοχημικός πίσω από την ανακάλυψη του mRNA εμβολίου
Katalin Karikó (1955): Ουγγρικής καταγωγής, επικεφαλής βιοχημικός της BioNTech, που σχεδίασε τα mRNA εμβόλια.
Η Κάταλιν Κάρικο μετανάστευσε στη Φιλαδέλφεια το 1985 με τον σύζυγό της, την κόρη της και περίπου 1200 δολάρια γεμισμένα σε ένα αρκουδάκι για να τα φυλάει. Πρωτοστάτησε στην έρευνα πάνω στην τεχνολογία mRNA από το 1989, αλλά ήταν δυστυχώς στην αφάνεια.
Κάποια στιγμή μάλιστα, υποβιβάστηκε επειδή ένα αφεντικό της θεώρησε ότι η τεχνολογία αυτή δεν ήταν και πολύ σίγουρη. Τώρα, χαιρετίζεται ως ήρωας της οποίας το έργο συνέβαλε στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των εμβολίων Pfizer και Moderna για την Covid, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.
Μετά από έρευνες πολλών ετών το 2004 η Κάρικο και ο Drew Weissman, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθετικό mRNA, το οποίο όταν εισαχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να δώσει τις σχετικές οδηγίες χωρίς να προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς χρησιμοποίησαν ένα ελαφρώς τροποποιημένο νουκλεοτίδιο στην αλληλουχία mRNA.
Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιήθηκε από τις εταιρίες Pfizer και Moderna για την παρασκευή του εμβολίου κατά του COVID-19 το 2020.
Για δεκαετίες οι επιστήμονες ονειρεύονταν να βρουν έναν τρόπο να «μάθουν» στα κύτταρα του σώματος να «αντιδρούν» στις επιθέσεις που δέχονται και να δημιουργούν -μόνα τους- φάρμακο για κάθε «απειλή». Η Katalin Karikó είχε μια σχετική ιδέα και την ερευνούσε από το 1989. Όσο όμως, και αν προσπαθούσε να πείσει την κοινότητα πως η θεωρία της είχε βάση -και μπορούσε να αποτελέσει τη λύση σε ουκ ολίγα προβλήματα-, το μόνο που γνώριζε ήταν απόρριψη. Και χλευασμός. Τώρα γελάει εκείνη (για τη δικαίωση του αγώνα της) και μαζί της όσοι έχουμε ανάγκη το εμβόλιο για τον Covid-19, όπως και ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του HIV και του καρκίνου. Δηλαδή, όλος ο πλανήτης.
Η απολυμένη από εργαστήριο της Ουγγαρίας, «κατατρεγμένη» στα ερευνητικά κέντρα της Pennsylvania, λόγω της «ανορθόδοξης» ιδέας της που αντέκειτο της συμβατικής σοφίας των εργαστηρίων, αγκάλιασε τις αποτυχίες της και σήμερα είναι αντιπρόεδρος της BioNTech, καθώς έγινε εκείνη που αλλάζει τον τρόπο που διαχειριζόταν ο οργανισμός μας τις ασθένειες. Η ανακάλυψή της Katalin Karikó κάνει πιο απλές και γρήγορες τις διαδικασίες ανάπτυξης εμβολίων, που έως τώρα χρειάζονταν τουλάχιστον μια δεκαετία. Το εμβόλιο της Moderna προέκυψε σε 63 ημέρες -από τη στιγμή που προσδιορίστηκε το γονιδίωμα του SARS-CoV02. Πλέον δεν χρειάζεται παραγωγή πρωτεϊνών του ιού σε βιομηχανική κλίμακα. Σημείωση: αυτά του ιού της γρίπης καλλιεργούνται σε αβγά κότας, για καιρό και με συνεχή παρακολούθηση.
Η Karikó έκανε με τον ανθρώπινο οργανισμό ό,τι οι προγραμματιστές με το Machine Learning, δυο δεκαετίες πριν την τεχνολογική εξέλιξη.
Tι κρατάει η Katalin Karikó από όσα χρειάστηκε να περάσει έως ότου δικαιωθεί -και εν πολλοίς αλλάξει το πώς αντιμετωπίζουμε τους πάσης φύσεως ιούς;
«Χρειάζεται πάντα να μένεις συγκεντρωμένος και να πιστεύεις στον εαυτό σου. Όπως και να μην περιμένεις τίποτα από άλλους. Χρήσιμη είναι η εποικοδομητική κριτική, να διαβάζεις πολύ και να κάνεις πολλά πειράματα. Να μην αφήνεις την επιθυμία να γίνεις γνωστός ή πλούσιος να αποσπάσουν την προσοχή σου, από αυτό που έχει σημασία.
Ανέκαθεν σεβόμουν τους άλλους και τους συμπεριφερόμουν όπως θα ήθελα να μου συμπεριφέρονται. Μπορείς να μάθεις από τα πάντα, ιδιαίτερα από τα λάθη σου. Ομολογώ πως έμαθα πάρα πολλά και από άλλους, από όσους συμπεριφέρονταν άσχημα, απρόσεκτα ή τσαπατσούλικα. Έχω δει -και έζησα- πάρα πολλά κακά παραδείγματα, πολλές κακές συμπεριφορές και αυτές οι εμπειρίες μου έμαθαν να μην κάνω τα ίδια, να μην συμπεριφέρομαι κατ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά να είμαι η καλύτερη έκδοση του εαυτού του, ανεξαρτήτων συνθηκών και συμπεριφορών. Να έχω ενσυναίσθηση για όλους.
Η αλήθεια είναι πως δεν έχασα ποτέ τον ενθουσιασμό μου, δεν σταμάτησα ποτέ να μελετώ επιστημονικές αναφορές, να ακούω εξαιρετικές παρουσιάσεις και να έχω πάντα ηθικόν ακμαιότατο». Και επειδή αρνήθηκε να ‘υποταχθεί’ στα ‘όχι’ και την αμφισβήτηση, πρόσφερε στον κόσμο κάτι που μπορεί να τον αλλάξει άρδην, απαλλάσσοντας την ανθρωπότητα από κάποια εκ των μεγαλύτερων δεινών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου