Πυρηνική Σύντηξη . Μεγάλο το νέο βήμα




Επιστήμονες στη Βρετανία πέτυχαν ένα νέο ρεκόρ ως προς την παραγωγή ενέργειας από ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη, σε ένα επίτευγμα που δημιουργεί την προοπτική μίας μελλοντικής σχεδόν ανεξίτηλης πηγής ενέργειας.  



 Η πειραματική μηχανή σύντηξης JET στο Άμπινγκντον της αγγλικής κομητείας Όξφορντσιρ παρήγαγε περίπου 59 megajoules, δηλαδή 11 Megawatt ενέργειας που θα μπορούσαν να παράσχουν ενέργεια σε 10.000 σπίτια, για συνεχές διάστημα πέντε δευτερολέπτων.
Αν και το πείραμα των Βρετανών επιστημόνων κατανάλωσε περισσότερη ενέργεια για την πυρηνική αντίδραση από την ενέργεια που τελικά παράχθηκε, το γεγονός ότι η αντίδραση αυτή δεν ήταν στιγμιαία αλλά διατηρήθηκε για πέντε δεύτερα εκλαμβάνεται ως σπουδαίο και πολλά υποσχόμενο επίτευγμα.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ην. Βασιλείου καθηγητής Ίαν Τσάπμαν, που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα JET έκανε λόγο για «αποτελέσματα-ορόσημο που μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση μίας εκ των μεγαλύτερων επιστημονικών και μηχανικών προκλήσεων που υπάρχουν».



Η διαδικασία της πυρηνικής σύντηξης υποχρεώνει σε συνένωση δύο τύπους υδρογόνου, σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση που παράγει ενέργεια στους παραδοσιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες με τη διάσπαση ραδιενεργών στοιχείων.

Η συνένωση αυτή, παρόμοια με τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας στον Ήλιο, παράγει περίπου τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια ανά βάρος καυσίμου σε σχέση με την πυρηνική σχάση και περίπου 4 εκατομμύρια φορές περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με την καύση ορυκτών καυσίμων.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσει αυτή η διαδικασία να διαρκεί, πρόκληση τεράστια αν αναλογιστεί κανείς πως ο αντιδραστήρας της μηχανής JET θερμαίνει το υδρογόνο σε θερμοκρασία 150 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, περίπου δέκα φορές τη θερμοκρασία του Ήλιου.
Αν και ακόμα απέχουμε δεκαετίες από την αξιοποίηση αυτού του τρόπου παραγωγής ενέργειας, το επίτευγμα που ανακοινώθηκε δημιουργεί αισιοδοξία πως αυτή η εναλλακτική πηγή απεριόριστης ενέργειας είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται στο μέλλον.

Η μέθοδος αυτή θα χρησιμοποιηθεί στον πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων Διεθνή Θερμοπυρηνικό Πειραματικό Αντιδραστήρα (ITER) κόστους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατασκευάζεται στη νότια Γαλλία, σε μια συνεργασία των μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη.


Η συναρμολόγηση του «τεχνητού ήλιου»


Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2020 ξεκίνησε στην νότια Γαλλία η συναρμολόγηση του γιγάντιου αντιδραστήρα του διεθνούς προγράμματος ITER, με στόχο την επίτευξη της σύντηξης του υδρογόνου και την παραγωγή σχεδόν ανεξάντλητης ενέργειας.

«Με τη σύντηξη, το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει την υπόσχεση του μέλλοντος», δήλωσε τότε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ITER στο Σεν-Πολ-λε-Ντυράν. «Μια ενέργεια που δεν ρυπαίνει, απαλλαγμένη από άνθρακα, ασφαλής και ουσιαστικά χωρίς απόβλητα. Το ITER αποτελεί μια υπόσχεση για την ειρήνη και την πρόοδο», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας για το διεθνές πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε το 2006 με την υπογραφή μίας συνθήκης ανάμεσα σε 35 χώρες: όλες τις χώρες της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Μ. Βρετανίας), την Ελβετία, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα και τις ΗΠΑ.


Πηγή: https://www.skai.gr/news/technology/pyriniki-syntiksi-epistimones-milane-gia-simantiki-proodo-pros-tin-aneksantliti-pigi-energeias
https://www.nature.com/articles/d41586-022-00391-1?fbclid=IwAR3w1lS7bEkDk7opFL-UU16hBDHU9FmjefaaOiZGKZnUnBMe9eQQue9Z8c4



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις