H πρώτη ανίχνευση supernova από το τηλεσκόπιο James Webb


Το σουπερνόβα φαίνεται στις εικόνες του James Webb σαν μια μικρή φωτεινή κουκκίδα




Η αναπάντεχη ανίχνευση του σουπερνόβα υπόσχεται μια εντελώς νέα περιοχή ερευνητικών δυνατοτήτων του James Webb.

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της επιστημονικής έρευνας του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, η κάμερα NIRCam εντόπισε ένα απροσδόκητο φωτεινό αντικείμενο στον γαλαξία με το εκνευριστικό όνομα SDSS.J141930.11+5251593, το φώς του οποίου χρειάστηκε περίπου 3 έως 4 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη. Η φωτεινότητα του αντικειμένου μεταβλήθηκε μετά από πέντε ημέρες, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να ήταν ένα σουπερνόβα, που ανιχνεύθηκε από καθαρή τύχη λίγο μετά την έκρηξη του άστρου του. (Οι αστρονόμοι συνέκριναν τις νέες παρατηρήσεις με αρχειοθετημένα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble για να επιβεβαιώσουν ότι το φωτεινό αντικείμενο ήταν όντως κάτι νέο.)

Η ανακάλυψη προκαλεί έκπληξη καθώς το τηλεσκόπιο James Webb δεν κατασκευάστηκε για την αναζήτηση σουπερνόβα. Τέτοιου είδους έρευνα συνήθως γίνεται από τηλεσκόπια μεγάλης κλίμακας, που σαρώνουν τεράστια τμήματα του ουρανού σε μικρά διαστήματα. Αντίθετα, το Webb ερευνά με μεγάλη λεπτομέρεια σε μια πολύ μικρή περιοχή του σύμπαντος. Για παράδειγμα, η εικόνα βαθέως πεδίου που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα μέσα Ιουλίου, κάλυψε μια περιοχή του ουρανού περίπου όσο ένας κόκκος άμμου (όπως φάινεται καθώς τον κρατάμε σε απόσταση ενός μέτρου περίπου από τα μάτια μας).

Η πρώιμη ανίχνευση δείχνει ότι το τηλεσκόπιο μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύει σουπερνόβα σε τακτική βάση. Κι αυτό θα ήταν συναρπαστικό, διότι το Webb αναμένεται να δει τους πρώτους γαλαξίες που σχηματίστηκαν στο σύμπαν, στα πρώτα εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Έτσι, θα μπορούσε να συλλάβει και την έκρηξη κάποιου από τα άστρα πρώτης γενιάς που φώτισαν το σύμπαν μετά την σκοτεινή εποχή του σύμπαντος. Αυτά τα άστρα, σύμφωνα με τους αστρονόμους, είχαν πολύ πιο απλή χημική σύνθεση σε σχέση με τα άστρα που δηιμουργήθηκαν σε μεταγενέστερες εποχές.

«Πιστεύουμε ότι τα άστρα που δημιουργήθηκαν στα πρώτα εκατομμύρια χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη θα αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου, από υδρογόνο και ήλιο, σε αντίθεση με τους τύπους των άστρων που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε ο αστρονόμος Mike Engesser, ο ανήκει στην ομάδα που ανακοίνωσε τον εντοπισμό του σουπερνόβα. «Τα αρχέγονα αυτά άστρα θα ήταν τεράστια – με μάζα 200 έως 300 φορές την μάζα του ήλιου μας και θα είχαν έναν τρόπο ζωής του στυλ ‘ζήσε γρήγορα, πέθανε νέος’. Το να δούμε αυτά τα άστρα να πεθαίνουν ως σουπερνόβα είναι κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.»

Το σουπερνόβα που ανιχνεύθηκε αντιστοιχεί στον θάνατο ενός πολύ νέου άστρου, μόλις 3 έως 4 δισεκατομμυρίων ετών, αλλά είναι μια πολλά υποσχόμενη αρχή για ένα τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε για να κάνει κάτι διαφορετικό. Οι αστρονόμοι θέλουν να ελπίζουν ότι το πρώτο σουπερνόβα του Webb δεν ήταν απλώς η τύχη του αρχαρίου.

πηγή: https://www.space.com/james-webb-space-telescope-first-supernova-
https://physicsgg.me/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις