Η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει και την λειτουργία του CERN;





Το CERN σχεδιάζει να αδρανοποιήσει τα πειράματα που γίνονται, συμπεριλαμβανομένων και των πειραμάτων  στον LHC, αν η Γαλλία έχει έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της κρίσης.

Η επιτάχυνση των σωματιδίων σε υψηλές ενέργειες απαιτεί και υψηλές καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποιός τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια το CERN;

Όταν ιδρύθηκε το CERN το 1954, ένας υποσταθμός στην ελβετική πλευρά ήταν αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες του εργαστηρίου. Στη δεκαετία του 1970, εγκαταστάθηκε μια γραμμή για τη σύνδεση με ένα νέο υποσταθμό στη γαλλική πλευρά του CERN σε απόσταση 35 χιλιομέτρων. Ο γαλλικός σταθμός τροφοδοτεί τώρα όλο το CERN, και ο ελβετικός υποσταθμός διατηρείται ως μερικός εφεδρικός.

Το CERN χρησιμοποιεί 1,3 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Αυτή η ενέργεια είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει 300.000 σπίτια επί έναν ολόκληρο χρόνο. Στην αιχμή της κατανάλωσης, συνήθως από τον Μάιο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, το CERN χρησιμοποιεί περίπου 200 μεγαβάτ, που είναι περίπου το ένα τρίτο της ποσότητας ενέργειας που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία της κοντινής πόλης Γενεύης στην Ελβετία. Ο LHC λειτουργεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους, επιταχύνοντας πρωτόνια με ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός c.  Η κατανάλωση ρεύματος του CERN πέφτει σε περίπου στα 80 μεγαβάτ κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal ‘Europe’s Energy Crunch Squeezes World’s Largest Particle Collider’, η οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που επιβάλλεται σε όλη την Ευρώπη, θα επιβληθεί και στον μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στο CERN.

Ο LHC που άρχισε να επαναλειτουργεί τον περασμένο Ιούλιο μετά από κάποια χρόνια αναβαθμίσεων, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στο CERN. Μεγάλο μέρος αυτής της ενέργειας χρησιμοποιείται για ψύξη στους 1,9 βαθμούς  K πάνω από το απόλυτο μηδέν, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσει η υπεραγωγιμότητα στους ισχυρούς μαγνήτες του.

Ο LHC λειτουργει συνήθως 24 ώρες το 24ωρο, κάτι που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία επαρκών συγκρούσεων σωματιδίων που απαιτούνται για την επιβεβαίωση ενός πειραματικού αποτελέσματος. Επομένως στην περίοδο ενεργειακής κρίσης το CERN θα προσπαθήσει αρχικά να περιορίσει άλλες λειτουργίες για να διατηρεί την ψύξη στον LHC, ώστε να μην χρειαστεί να τον απενεργοποιήσει – κάτι που είναι πολύ πιθανό, αν επερχόμενος χειμώνας είναι βαρύς.

πηγή: https://www.wsj.com/articles/europes-energy-crunch-squeezes-worlds-largest-particle-collider-11662294416https://home.cern/science/engineering/powering-cern

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις