Ραδιοτηλεσκόπια που αναζητούν εξωγήινη ζωή ανίχνευσαν το Voyager 1




Η συστοιχία ραδιοηλεσκοπίων Allen στην Καλιφόρνια ανίχνευσε σήμα από το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το οποίο εκτοξεύτηκε πριν από 45 χρόνια και κινείται πέρα από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος, πολύ μακριά από την τροχιά του Πλούτωνα.
Η συστοιχία τηλεσκοπίων Allen (ATA=Allen Telescope Array) διαθέτει 42 κεραίες με πλάτος 6,1 μέτρα η καθεμία.

Το Allen Telescope Array (ATA) είναι ένα ραδιοπαρατηρητήριο που ανακαινίστηκε προσφάτως κοντά στο Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια με σκοπό την αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Στις 9 Ιουλίου εντόπισε το διαστημικό σκάφος Voyager 1 καταγράφοντας 15 λεπτά δεδομένων του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας του ATΑ: «η ανίχνευση με την ανακαινισμένη διάταξη τηλεσκοπίων Allen του Voyager 1, του διαστημοπλοίου που βρίσκεται σε απόσταση ρεκόρ από τη Γη, δείχνει την σκληρή δουλειά που κατέβαλε εδώ και τρία η ομάδα ATA από το ξεκίνημα της ανακαίνισης.»

Το Voyager 1 που απέχει από την Γη 23,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή157 αστρονομικές μονάδες (1 ΑU=1 αστρονομική μονάδα=η απόσταση Ήλιου-Γης), εκπέμπει ένα ελάχιστο σήμα δεδομένων 160 bit ανά δευτερόλεπτο. Για σύγκριση, μια κανονική οικιακή ευρυζωνική σύνδεση μετριέται σε megabits ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή εκατομμύρια bit ανά δευτερόλεπτο.
Το διαστημόπλοιο, το οποίο εισήλθε πριν από μερικά χρόνια σ’ αυτό που οι αστρονόμοι ορίζουν ως διαστρικό διάστημα, μελετά τις ιδιότητες του διαστήματος πέρα ​​από το χείλος της ηλιόσφαιρας. Το Voyager 1 θα διασχίσει και το νέφος Oort, μια περιοχή κομητών και αστεροειδών που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50.000 AU από τον Ήλιο.
Κανένα διαστημόπλοιο δεν έχει επισκεφθεί ποτέ το νέφος Oort και το Voyager 1 θα χρειαστεί περίπου 300 χρόνια για να φτάσει εκεί. Δυστυχώς μέχρι τότε, το διαστημικό σκάφος δεν θα επικοινωνεί με την Γη, αφού σε μόλις 2 με 3 χρόνια θα έχει ξεμείνει από ενέργεια και τα συστήματά του θα πάψουν να λειτουργούν.

πηγή: https://www.space.com/voyager-1-signal-from-allen-telescope-array

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις