Απογείωση από την Ασέα Αρκαδίας για ένα ταξίδι στο Σύμπαν
Στόχος του Συλλόγου Αστροφυσικής, που διοργανώνει δωρεάν επιστημονικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου με την υποστήριξη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Δήμου Τρίπολης, είναι να προσφέρει πρόσβαση στην επιστήμη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Ιωάννα Φωτιάδη Καθημερινή
Κάθε χρόνο αρχές Αυγούστου και ενώ πολλοί έφηβοι κατευθύνονται σε «τρέντι» τουριστικά θέρετρα, δεκατέσσερις μαθητές λυκείου από την Αθήνα, τον Βόλο, την Καλαμάτα και την Τρίπολη δίνουν ραντεβού για να μοιραστούν το κοινό τους πάθος σε ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, την Ασέα· με επίκεντρο το Αστεροσκοπείο Ασέας οι μαθητές παρατηρούν τον έναστρο ουρανό, εμβαθύνουν στους νόμους εκπομπής ακτινοβολίας και συζητούν για το άπειρο του Σύμπαντος. Κάθε Απρίλιο, ο Σύλλογος Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής Ασέας ενημερώνει μέσω Διαδικτύου για το πρόγραμμα του θερινού σχολείου, που πραγματοποιείται από το 2017 χωρίς καμία επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες.
Πριν από κάποια χρόνια, ένας μαθητής Στ΄ Δημοτικού από την Καλαμάτα ήθελε να λάβει μέρος. «Μας πήρε τηλέφωνο ο πατέρας του και μας είπε “θέλει να γίνει αστροναύτης, δεν ξέρω πού αλλού να τον πάω”», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Δημόπουλος, πολιτικός μηχανικός και φυσικός, γενικός γραμματέας του Αστεροσκοπείου της Ασέας. Ο ίδιος μαζί με τον φυσικό κ. Κωνσταντίνο Αναστασίου έχουν αναλάβει τη διδασκαλία στο θερινό σχολείο. «Το πρόγραμμα συνδυάζει θεωρητική γνώση με παρατήρηση: τρεις ώρες μάθημα στο σχολείο Ασέας και μετά παρατήρηση στο Αστεροσκοπείο με τους μαθητές να χειρίζονται μόνοι τους το τηλεσκόπιο».
Δημιουργία του συλλόγου
Αρχές της δεκαετίας του 2010, στην κοινότητα Ασέας Αρκαδίας υπήρξε ένας σημαντικός αριθμός αποφοίτων πολυτεχνικών και φυσικομαθηματικών σχολών. «Θέλαμε να προσφέρουμε στον τόπο μας, έτσι ξεκινήσαμε την οργάνωση επιστημονικών βραδιών με ομιλίες και παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια», θυμάται ο κ. Δημόπουλος, γέννημα-θρέμμα της περιοχής. Την ίδια περίοδο, στη διπλανή κοινότητα Κερασταρίου, ο ομογενής αστροφυσικός Τάσος Τζιούμης διοργανώνει –ήδη από το 2002– κάθε πέντε χρόνια ένα διεθνές συνέδριο ραδιοαστρονομίας με επιφανείς επιστήμονες. «Η περιοχή μας γινόταν γνωστή για τις αστρονομικές της εκδηλώσεις και το 2015 αποφασίσαμε τη δημιουργία του Συλλόγου Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής Ασέας με μέλη περίπου 20 επιστήμονες από την Τρίπολη και την Αθήνα».
Ενας από τους βασικούς σκοπούς του συλλόγου ήταν η δημιουργία το 2017 του Αστεροσκοπείου, ένα έργο που στηρίχθηκε σε προσωπική εργασία και πόρους των μελών του συλλόγου. Στόχος, παράλληλα, του συλλόγου, που διοργανώνει δωρεάν επιστημονικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου με την υποστήριξη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Δήμου Τρίπολης, είναι να προσφέρει πρόσβαση στην επιστήμη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. «Φιλοδοξούμε να υπερασπιστούμε τον ορθό λόγο, σε μία εποχή που ομολογουμένως εμφιλοχωρεί η ψευδοεπιστήμη, οι θεωρίες συνωμοσίας, ο ανορθολογισμός», σημειώνει ο κ. Αναστασίου.
«Ηταν η δεύτερη φορά που συμμετείχα στο πρόγραμμα», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Μελίστας, μαθητής Β΄ Λυκείου στη Ναύπακτο. «Εγώ “κόλλησα” με την αστρονομία ήδη από το Δημοτικό», εξηγεί ο ίδιος, «ακολούθησα την αδελφή μου σε ένα σεμινάριο αστρονομίας, που πραγματοποιεί ο καθηγητής Αργύρης Δρίβας, η αδελφή μου δεν συνέχισε, εγώ όμως γοητεύτηκα». Ο Γιώργος συμμετέχει στον εθνικό διαγωνισμό αστρονομίας και έχει εκπροσωπήσει δύο φορές, μαζί με άλλα τέσσερα παιδιά, κάθε φορά, τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας. «Το θερινό σχολείο με βοήθησε ως μια μορφή προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα, καθώς η ύλη που εξετάζεται είναι επιπέδου πανεπιστημίου», διευκρινίζει.
«Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι μαθήτριες, οι οποίες μάλιστα συχνά δεν θέλουν να σπουδάσουν θετικές επιστήμες», τονίζει ο κ. Αναστασίου, «η αναλογία είναι περίπου 60% κορίτσια και 40% αγόρια, αυτό είναι μία σπουδαία κατάκτηση της νέας γενιάς που στην πράξη σπάει τους αποκλεισμούς που ενδεχομένως της μεταφέρονται από τον περίγυρό τους».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου