Πώς ο αστροναύτης Frank Rubio ζει στο Διάστημα έναν ολόκληρο χρόνο!



Αφού κατέρριψε το ρεκόρ, νωρίτερα αυτό το μήνα, για το μεγαλύτερο συνεχές χρονικό διάστημα που πέρασε στο διάστημα ένας Αμερικανός αστροναύτης, ο Frank Rubio της NASA συμπλήρωσε την Πέμπτη ένα χρόνο σε τροχιά γύρω από τη Γη.
O Jeff Bezos (Blue Origin), ο Richard Branson (Virgin Galactic) και ο Jared Isaacman (Space X), όλοι κατόρθωσαν να ταξιδέψουν στο διάστημα, με ένα μικρό πλήρωμα που τους ακολούθησε και γνώρισε από κοντά αυτή την εκπληκτική και κυριολεκτικά εξωγήινη εμπειρία. Οι πτήσεις διακυμάνθηκαν από 11 λεπτά, 1 ώρα και 12 λεπτά και 2 ημέρες και 23 λεπτά αντίστοιχα. Ωστόσο, ακόμα και οι δυο ημέρες που κατάφερε ο Isaacman να περάσει στο διάστημα δεν μπορούν αν συγκριθούν με τις 365 ημέρες που διήρκησε το ταξίδι του 47χρονου Frank Rubio, του Αμερικανού αστροναύτη της Nasa, ο οποίος βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τις 21 Σεπτεμβρίου 2022.
frank_rubio_nasa_bill_ingalls
Frank Rubio Φωτογραφία: ΝΑSA, Bill Ingalls
O Rubio έγινε μέλος μιας αποστολής που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε μόνο έξι μήνες, μαζί με τους Ρώσους κοσμοναύτες Sergey Prokopyev και Dmitry Petelin, οι οποίοι ταξίδεψαν στον Διεθνές Διαστημικό Σταθμό (ISS) με το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz MS-22. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2022, την ημέρα που είχε προγραμματιστεί ένας προγραμματισμένος διαστημικός περίπατος, εντοπίστηκε εξωτερική διαρροή από το ρωσικό διαστημόπλοιο, η οποία αργότερα διαπιστώθηκε ότι προκλήθηκε από πρόσκρουση μικρομετεωρίτη. Επειδή το διαστημόπλοιο δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει την επιστροφή του πληρώματος, το περιστατικό παρέτεινε την παραμονή των τριών αστροναυτών για επιπλέον έξι μήνες.
Κάπως έτσι ο Frank έσπασε το ρεκόρ του ενός χρόνου, δηλαδή της μεγαλύτερης διαστημικής αποστολής από Αμερικανό αστροναύτη. Μάλιστα, όταν αυτός και οι δύο συνάδελφοί του επιστρέψουν στη Γη στις 27 Σεπτεμβρίου, προσγειωμένοι στο Καζακστάν, θα έχουν περάσει 371 συνεχόμενες ημέρες στο διάστημα. Παρόλο που το ρεκόρ για τις περισσότερες συνεχόμενες ημέρες στο διάστημα συνολικά, ανήκει στον αείμνηστο Ρώσο κοσμοναύτη Valery Polyakov για τις 437 ημέρες που πέρασε σε τροχιά στον ρωσικό διαστημικό σταθμό Mir μεταξύ Ιανουαρίου 1994 και Μαρτίου 1995, ο Rubio κατόρθωσε κάτι που δεν είναι σίγουρα εύκολο.
Valery_Polyakov
Valery Polyakov


Πόσο δύσκολο είναι να ζεις στο διάστημα;

 

 Η αστροναύτης, Karen Nyberg, της Expedition 36 της NASA, τοποθετείται μπροστά από την κάμερα του διαστημόπλοιου της και μας αφηγείται πώς πρόκειται να πλύνει τα μακριά ξανθά της μαλλιά τα οποία αιωρούνται προς τα πάνω.
Παίρνει μια ασημένια σακούλα που περιέχει νερό και αρχίζει να την πιέζει με πολλές μικρές ολοστρόγγυλες σταγόνες να βγαίνουν από αυτή. Προσπαθεί να τις κατευθύνει προς το κεφάλι της, αλλά πολλές απλά διασκορπίζονται στον χώρο. Το σαμπουάν της δεν παράγει αφρό και δεν χρειάζεται να το ξεβγάλει. Χωρίς τρεχούμενο νερό όμως πρέπει να χρησιμοποιήσει μια πετσέτα για να βγάλει όλη την βρωμιά από το κρανίο της. Η πετσέτα της θα χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά για ένα μεγάλο διάστημα, καθώς υπάρχει σε περιορισμένη ποσότητα στον Διαστημικό σταθμό.

Πηγή:https://www.protothema.gr/stories/article/1416554/pos-o-astronautis-frank-rubio-zei-sto-diastima-enan-olokliro-hrono/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις