Τι είναι ο «τεχνητός ήλιος της Κίνας»;


Η παραγωγή ενέργειας στο εσωτερικό του ήλιου και των άστρων επιτυγχάνεται από την πυρηνική σύντηξη, την συγχώνευση ελαφρών πυρήνων προς βαρύτερους. Η πυρηνική σύντηξη είναι διαφορετικός μηχανισμός σε σχέση με την πυρηνική σχάση που εφαρμόζεται σήμερα στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, κατά τον οποίο βαρείς πυρήνες διασπώνται αποδίδοντας ενέργεια. Οι φυσικοί προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να βρούν τρόπο ώστε να αντλήσουν ωφέλιμη ενέργεια πραγματοποιώντας σύντηξη ελαφρών πυρήνων.

Στο εσωτερικό των άστρων όπως ο Ήλιος παράγεται ενέργεια από μια σειρά διαδοχικών πυρηνικών αντιδράσεων σύντηξης που ονομάζεται κύκλος πρωτονίου – πρωτονίου.  Το συνολικό αποτέλεσμα αυτών των πυρηνικών αντιδράσεων είναι η παραγωγή ενός πυρήνα ηλίου από τέσσερις πυρήνες υδρογόνου (πρωτόνια)
1H → 4Ηe + 26.73 MeV

Οι αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης πολλές φορές ονομάζονται «τεχνητοί ήλιοι» γιατί παράγουν ενέργεια με παρόμοιο τρόπο με τον ήλιο συντήκοντας ελαφρούς πυρήνες. Αυτό προσπαθεί να πετύχει και ο κινεζικός πυρηνικός αντιδραστήρας σύντηξης Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), ο αποκαλούμενος «τεχνητός ήλιος της Κίνας».

Οι φυσικοί ανά τον κόσμο έχουν αφιερώσει πάνω από 70 χρόνια για την επίτευξη παραγωγής ωφέλιμης ενέργειας διαμέσου της πυρηνικής σύντηξης. Όμως, η επιτυχία της πυρηνικής σύντηξης απαιτεί την υπέρβαση βασικών προκλήσεων, όπως η επίτευξη θερμοκρασιών άνω των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, η διατήρηση σταθερής μακροπρόθεσμης λειτουργίας και η εξασφάλιση ακριβούς ελέγχου. Στην φωτογραφία βλέπουμε τον πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak)

Ο κινεζικός αντιδραστήρας EAST την περασμένη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου πέτυχε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Διατήρησε πλάσμα σε σταθερή κατάσταση για 1066 δευτερόλεπτα σηματοδοτώντας μια σημαντική ανακάλυψη στην προσπάθεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σύντηξη. Η διάρκεια των 1000 δευτερολέπτων θεωρείται βασικό βήμα στην έρευνα σύντηξης. Η σημαντική ανακάλυψη, που επιτεύχθηκε από το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (ASIPP), βελτίωσε σημαντικά το προηγούμενο ρεκόρ των 403 δευτερολέπτων.

πηγές: https://www.livescience.com/planet-earth/nuclear-energy/chinas-artificial-sun-shatters-nuclear-fusion-record-by-generating-steady-loop-of-plasma-for-1-000-seconds – https://english.hf.cas.cn/nr/bth/202501/t20250121_899051.html


https://physicsgg.me/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις