Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Το ραδιενεργό νέφος της Φουκουσίμα πλησιάζει τα επίπεδα του Τσερνομπίλ

Το ραδιενεργό νέφος της Φουκουσίμα πλησιάζει τα επίπεδα του Τσερνομπίλ


Αυστριακοί ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο ανιχνευτών ακτινοβολίας – που αποσκοπούν στην ανίχνευση τυχόν μυστικών δοκιμών μιας πυρηνικής βόμβας – που έδειξαν ότι το ιώδιο-131 που ελευθερώθηκε στο περιβάλλον, είναι σε ημερήσια επίπεδα το 73% εκείνων που παρατηρήθηκαν μετά την καταστροφή του 1986. Τα δε επίπεδα του καισίου-137 που ελευθερώθηκαν στην Φουκουσίμα είναι περίπου το 60% του ποσού που απελευθερώθηκε από το Τσερνομπίλ.

Η διαφορά μεταξύ αυτού του ατυχήματος του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα, υποστηρίζουν, είναι ότι στο Τσερνομπίλ μια τεράστια φωτιά απελευθέρωσε μεγάλες ποσότητες πολλών ραδιενεργών υλικών, συμπεριλαμβανομένων και σωματιδίων των καυσίμων, στον καπνό. Στην Fukushima, ελευθερώθηκαν μόνο τα πτητικά στοιχεία, όπως το ιώδιο και το καίσιο, από τα κατεστραμμένα καύσιμα. Αλλά αυτές οι ουσίες θα μπορούσαν να θέσουν, ωστόσο, σε σημαντικό κίνδυνο την υγεία αυτών που είναι έξω από το εργοστάσιο. 
Στο εργοστάσιο της Fukushima υπήρχαν γύρω στους 1760 τόνους πυρηνικών υλικών (μαζί με τα χρησιμοποιημένα) και είναι άγνωστο τι ποσότητα έχει υποστεί ζημιά. Ο αντιδραστήρας του Τσερνομπίλ είχε μόνο 180 τόνους. 
 Πηγή physics 4u

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το θέμα . . .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...