Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Υπόγειο τηλεσκόπιο βαρυτικών κυμάτων 3GΈνα υπόγειο τηλεσκόπιο τρίτης γενιάς, το οποίο θα μπορεί να κάνει μετρήσεις των βαρυτικών κυμάτων, που σύμφωνα με τη θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν δημιουργούνται από μεγάλα κοσμικά συμβάντα, όπως το αρχικό «Μπιγκ Μπανγκ», οι μαύρες τρύπες και οι εκρήξεις σούπερ-νόβα, κατασκευάζουν Ευρωπαίοι επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές του CERN.

  Το προηγμένης τεχνολογίας τηλεσκόπιο αναμένεται να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα στις σχετικές παρατηρήσεις του σύμπαντος καθώς θα είναι 100 φορές πιο ακριβές από τα υπάρχοντα ανάλογα όργανα ανίχνευσης. Θα κατασκευαστεί σε τοποθεσία που δεν έχει επιλεγεί ακόμα, σε τούνελ βάθους 100 έως 200 μέτρων για να μειωθούν οι συνέπειες των σεισμικών κυμάτων της Γης.
Το μηχάνημα που θα ονομάζεται «Αϊνστάιν» υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος 790 εκατ. ευρώ - 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επιστημονικά περιοδικά "Science" και "Physics World" και η κατασκευή του συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το CERN και 17 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Βρετανία και η Ρωσία..

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...