Νεροτραμπάλα

αν βαριέστε το καλοκαίρι και σας περισσεύει πορτοκαλάδα . . .

Η νεροτραμπάλα μας.


Υλικά

2 άδεια μπουκάλια
1 σωλήνας ή λάστιχο ποτίσματος
νερό ή πορτοκαλάδα
μελάνι

Βήματα

1. Γεμίζουμε ένα μπουκάλι με νερό.
2. Τοποθετούμε στο εσωτερικό του μπουκαλιού έναν σωλήνα, φροντίζοντας το άκρο του σωλήνα να φτάσει στον πάτο του μπουκαλιού με το νερό.
3. Τοποθετούμε ψηλά το μπουκάλι με τον σωλήνα και ρουφάμε το νερό. Μόλις το νερό αρχίσει να ρέει βάζουμε το ελεύθερο άκρο του σωλήνα στο δεύτερο μπουκάλι, φροντίζοντας το άκρο του σωλήνα να ακουμπά τον πάτο του μπουκαλιού.
Τι παρατηρούμε; Γιατί γίνεται αυτό;
4. Μόλις γεμίσει το κάτω μπουκάλι το ανεβάζουμε ψηλά και το άδειο μπουκάλι χαμηλά. Τι παρατηρούμε; Γιατί αναστρέφεται η ροή του νερού;
5. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία πολλές φορές φροντίζοντας το μπουκάλι που είναι πάνω να έχει πάντα νερό. Η νεροτραμπάλα μας είναι έτοιμη!
Μπορούμε να προσθέσουμε και μελάνι ή χυμό για να γίνει η νεροτραμπάλα μας πιο εντυπωσιακή!

και λίγη περισσότερη φυσική  . ..

Το νερό ρέει από το μπουκάλι προς την λεκάνη μέχρι να αδειάσει τελείως το μπουκάλι λόγω της βαρύτητας, της ατμοσφαιρικής πίεσης και των δυνάμεων συνοχής του νερού. Όταν αντιστρέφουμε τα μπουκάλια λόγω της βαρύτητας και των δυνάμεων συνοχής του νερου συνεχίζει αντίστροφα η ροή του νερού. Η διαδικασία συνεχίζεται όσο δίνουμε στο σύστημα δυναμική ενέργεια ανεβάζοντας το γεμάτο μπουκάλι με το νερό ψηλά.

Διάρκεια πειράματος : 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας : 2/5
Εφαρμογή :  Φυσική Ε ' Δημοτικού Μηχανική  Φυσική Β' Γυμνασίου Συγκοινωνούντα δοχεία Ατμοσφαιρική πίεση

Κείμενο -φωτογραφίες Τίνα Νάντσου



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις