Το μποζόνιο του Higgs xάθηκε πάλι από τα μάτια μας!

Μία το βλέπουμε και μία όχι. Σαν ένα κουνέλι στο καπέλο ενός ταχυδακτυλουργού, το άπιαστο μποζόνιο του Higgs ξέφυγε και πάλι από τα μάτια μας.
Μία πρόσφατη έκθεση (δες εδώ) η οποία διέρρευσε τον Απρίλιο αναστάτωσε την επιστημονική κοινότητα αλλά ένας δεύτερος έλεγχος δείχνει ότι μάλλον έγινε λάθος στην ανάλυση των δεδομένων.
Και οι δύο διαρροές είναι μία απόδειξη του μεγάλου ενθουσιασμού που περιβάλλει το σωματίδιο Higgs.
Μία νέα μελέτη (δες εδώ) προειδοποιεί ότι νέα σωματίδια που μιμούνται τα πολυπόθητα μποζόνια Higgs, μπορεί να ξεγελάσουν τους φυσικούς και να τους οδηγήσουν για χρόνια να προσπαθούν να επιβεβαιώσουν ή να αποκλείσουν τα σωματίδια 'απατεώνες'.
Η κατάσταση θα βελτιωθεί το 2014 με την προγραμματισμένη αναβάθμιση του LHC, όταν θα γίνουν δυνατές συγκρούσεις υψηλότερης ενέργειας των σημερινών.

Πηγή : Νew Scientist

Συχνά το σωματίδιο Higgs αναφέρεται ώς σωματίδιο του Θεού. Αυτός ο χαρακτηρισμός ποτέ δεν δίνεται από επιστήμονες αλλά είναι μια "εξυπνάδα" των ΜΜΕ που εκμεταλλεύτηκαν (με κάκιστο τρόπο) ένα εκλαϊκευτικό βιβλίο του Lederman με αντίστοιχο τίτλο. Μάλιστα, είναι ενδιαφέρον να ακουστεί πώς μπήκε αυτός ο τίτλος ("The God Particle") στο βιβλίο Η αρχική πρόταση του Lederman ήταν "The Goddam Particle", δηλαδή το καταραμένο σωματίδιο, που ο εκδότης δεν το δέχτηκε και το άλλαξε σε God Particle !!!! Αυτά από μια συνέντευξη που είχε δώσει ο ίδιος ο Higgs . Την παραπάνω πληροφορία μου έδωσε ο Ν.Δ. Τράκας Αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ.

Αν θέλετε να διαβάσετε ένα πολύ ενδιαφέρον επιστημονικό άρθρο για τα σωματίδια Higgs του Ν.Δ.Τράκα  κάντε κλικ εδώ

Μετάφραση κειμένου από τα αγγλικά : Τίνα Νάντσου Φωτογραφίες  New Scientist

και τα τελευταία νέα  .. .
Ο γενικός διευθυντής του CERN, Rolf-Dieter Heuer, τόνισε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, πως “είμαι σχεδόν βέβαιος ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα έχουμε την απάντηση στο ‘σεξπιρικό’ ερώτημα αναφορικά με το σωματίδιο του Χιγκς, δηλάδη ‘υπάρχει ή δεν υπάρχει;’”

Σχόλια

  1. Τα μπλογκς έγιναν κουνέλια και εμείς μάγοι. Δυστυχώς δεν είχα σώσει το άρθρο και έπρεπε να το γράψω από την αρχή. Στερνή μου γνώση . ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις