Η "μαγική "σαλάτα;
αν θέλετε να μαγεύετε τους φίλους σας αλλάζοντας χρώματα στο λάχανο της σαλάτας σας . . .
Υλικά
κόκκινο λάχανο
λευκό οινόπνευμα
δοκιμαστικοί σωλήνες ή διαφανή βαζάκια
λεμόνι
μαγειρική σόδα, αμμωνία
1 λεκάνη
γάντια μίας χρήσης
μαχαίρι
Βήματα
1. Σε μία λεκάνη βάζουμε κομμένο το κόκκινο λάχανο και προσθέτουμε λευκό οινόπνευμα. Ζυμώνουμε το μείγμα ώστε το κόκκινο λάχανο να βγάλει ζουμί.
2. Μαζεύουμε σε ένα δοχείο το κόκκινο ζουμί από το λάχανο και το μοιράζουμε σε δοκιμαστικούς σωλήνες ή σε διαφανή βαζάκια.
3. Προσθέτουμε λεμόνι στον ένα δοκιμαστικό σωλήνα. Τι παρατηρούμε; Γιατί άλλαξε το χρώμα ;
4. Προσθέτουμε μαγειρική σόδα ή αμμωνία σε δεύτερο δοκιμαστικό σωλήνα. Τι παρατηρούμε; Γιατί άλλαξε το χρώμα;
5. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με διάφορες ουσίες που υπάρχουν στην κουζίνα μας όπως φρούτα, ξύδι, απορρυπαντικά κτλ. Καταγράφουμε την αλλαγή στο κόκκινο χρώμα από το λάχανο. Κατατάσσουμε τις ουσίες που προσθέσαμε ανάλογα με το χρώμα που πήρε το κόκκινο λάχανο.
και λίγη περισσότερη χημεία . ..
Οξύ : ένωση που απελευθερώνει ιόντα υδρογόνου όταν διαλύεται στο νερό πχ λεμόνι, ξύδι
Βάση : ένωση που εξουδετερώνει ένα οξύ πχ. αμμωνία
Δείκτης : αλλάζει χρώμα παρουσία οξέος ή βάσης πχ κόκκινο λάχανο
ph: μέτρο της οξύτητας ή της αλκαλικότητας μίας ουσίας.
Διάρκεια πειράματος : 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας : 3/5
Εφαρμογή : Φυσική Στ' Δημοτικού Οξέα - Βάσεις - Άλατα, Χημεία Γ' Γυμνασίου Οξέα - Βάσεις, Χημεία Α' Λυκείου Οξέα - Βάσεις - Δείκτες
Κείμενο- φωτογραφίες : Τίνα Νάντσου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου