Παράξενο ‘μη-σωματίδιο’ (unparticle) εξηγεί ένα σήμα στον επιταχυντή Tevatron

Παράξενο ‘μη-σωματίδιο’ (unparticle) εξηγεί ένα σήμα στον επιταχυντή Tevatron
Τα παράξενα ελαστικά ‘μη-σωματίδια’ θα μπορούσαν να εξηγήσουν ένα μυστηριώδες σήμα που είδαν οι φυσικοί στον επιταχυντή σωματιδίων Tevatron πριν από ένα χρόνο. Αυτή η εξήγηση θα μπορούσε να συνδέσει μια αδύναμη, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στη φυσική: γιατί η ύλη υπερισχύει της αντιύλης στο σύμπαν.
"Νομίζω ότι αυτό θα ανεβάσει την αξιοπιστία της θεωρίας των μη σωματιδίων (unparticles)”, λέει ο Run-Hui Li του Πανεπιστημίου Yonsei στη Σεούλ, ο επικεφαλής της μιας εκ των δύο ομάδων που προτείνει τη σύνδεση.

Ύλη και αντιύλη θεωρούνται ότι έχουν δημιουργηθεί σε ίσες ποσότητες μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, όμως κάτι έχει αναγκάσει την ύλη να κυριαρχήσει πάνω στην αντιύλη, τουλάχιστον στο δικό μας ‘κομμάτι’ του σύμπαντος.
Τούτα τα περίεργα μη σωματίδια θα μπορούσαν λένε οι φυσικοί να διαδραματίσουν ένα ρόλο ακόμα και στην υπερσυμμετρία, μια δημοφιλής επέκταση του Καθιερωμένου Μοντέλου.

και λίγη περισσότερη θεωρία . ..

αντισωμάτιο : για κάθε είδους σωμάτιο υπάρχει κάποιο άλλο με το αντίθετο φορτίο και κοινά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Το σωμάτιο αυτό λέγεται αντισωμάτιο. Το αντισωμάτιο πχ του ηλεκτρονίου είναι το ποζιτρόνιο. Τα αντισωμάτια όταν συναντούν τα αντίστοιχα σωμάτιά τους εξαυλώνονται.
αντιύλη: η ύλη της οποίας τα άτομα αποτελούνται από αντισωμάτια δηλαδή αντιπρωτόνια, αντινετρόνια και ποζιτρόνια.
Τα στοιχειώδη σωμάτια της ύλης είναι 12 συν τα 12 αντισωμάτιά τους.
Καθιερωμένο πρότυπο (Standard Model) : η θεωρία που περιγράφει τα στοιχειώδη σωματίδια και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις , εκτός της βαρύτητας.Σύμφωνα με αυτό το πρότυπο υπάρχουν 12 στοιχειώδη σωμάτια ( δες φωτογραφία ) 6 λεπτόνια και 6 κουαρκς. Τα στοιχειώδη σωμάτια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με την ανταλλαγή μποζονίων.

Αν θέλετε να διαβάσετε όλο το άρθρο κάντε κλικ στο physics 4u.

Πηγή : New Scientist   Μετάφραση Physics 4u

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις