Προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία (UV) αποτελεί ένα μικρό ποσοστό της ολικής ηλιακής ακτινοβολίας που διαπερνά την ατμόσφαιρα και φθάνει στην επιφάνεια της Γης. Παρά τη μικρή της ένταση, η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στον άνθρωπο και στα οικοσυστήματα, ιδίως όταν γίνεται παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Η πλέον συνηθισμένη, ήπιας μορφής, επίπτωση είναι το κοκκίνισμα του δέρματος για τον άνθρωπο, ενώ για τα οικοσύστηματα η υπερβολική έκθεση μπορεί να μειώσει ή ακόμα και να αναστείλει τη φωτοσυνθετική ικανότητα των φυτών. Όμως η υπερβολική και η επί σειρά ετών έκθεση από μικρές ηλικίες μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές βλάβες, όπως π.χ. σε γήρανση του δέρματος, αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καταρράκτη των ματιών, εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, υπό προϋποθέσεις δε, ακόμη και σε ορισμένες μορφές καρκίνου του δέρματος. Ο χρόνος έκθεσης μέσα στον οποίο η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει τα προβλήματα αυτά διαφέρει από άτομο σε άτομο, και εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος ή του οργανισμού γενικότερα, αλλά και από διάφορους παράγοντες, οι σημαντικότεροι των οποίων είναι η ποσότητα του προστατευτικού στρώματος του όζοντος, η ώρα της ημέρας (κλίση των ηλιακών ακτίνων), τα σύννεφα, το υψόμετρο, ο τρόπος έκθεσης. 
Ο Δείκτης UV είναι ένα διεθνές μέγεθος έκφρασης της επικινδυνότητας της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η μέγιστη τιμή του Δείκτη UV στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά τις μεσημεριανές ώρες μπορεί να φτάσει έως 10 ή 11. Οι τιμές αυτές απαιτούν την ανάγκη άμεσης προστασίας από τον ήλιο. Κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες ο Δείκτης UV έχει μικρότερες τιμές και κατά συνέπεια είναι μικρότερος ο κίνδυνος από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όσο μεγαλύτερος είναι ο Δείκτης UV τόσο πιο εύκολα και πιο σύντομα μπορούν να εμφανισθούν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της υπεριώδους ακτινοβολίας. Επίσης η σημαντικότητα των βλαβερών αποτελεσμάτων της εξαρτάται όχι μόνο από την ένταση της ακτινοβολίας που δέχεται ένα άτομο, αλλά και από το βαθμό ευαισθησίας του. Μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει όσο πιο ανοιχτός είναι ο τύπος του δέρματός μας, για ανθρώπους με ανοιχτόχρωμα μάτια και ξανθά ή κόκκινα μαλλιά.
index<2.9 Χαμηλός Δεν χρειάζεται προστασία.
3.0-5.9 Μέτριος Χρήση καπέλου και αντηλιακού για μεγάλες χρονικά εκθέσεις.
Αντηλιακό και προστασία για τα μικρά παιδιά.
6.0-7.9 Υψηλός Χρήση αντηλιακού (δείκτης >15) / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων.
Έξτρα προστασία των μικρών παιδιών - μικρές χρονικά εκθέσεις.
8.0-10.9 Πολύ υψηλός Χρήση αντηλιακού (δείκτης >15) / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων.
Προσπαθήστε να αποφύγετε τον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11π.μ. με 3 μ.μ.
Προστασία των μικρών παιδιών στη σκιά.
index >11 Ακραίος Χρήση αντηλιακού (δείκτης >15) / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων.
Αποφεύγετε τον ήλιο τις ώρες μεταξύ 10 π.μ. με 4 μ.μ.
Προστασία των μικρών παιδιών σε εσωτερικό χώρο.
Ο υπολογισμός της πρόγνωσης του δείκτη ακτινοβολίας γίνεται καθημερινά στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Χρησιμοποιείται το μοντέλο διάδοσης της ακτινοβολίας LibRadTran σε συνδυασμό με δεδομένα της θέσης του ήλιου για κάθε χρονική στιγμή, πρόγνωσης της κατακόρυφης στήλης του όζοντος (KNMI/ESA)), της μακροχρόνιας κλιματολογίας των αιωρούμενων σωματιδίων από δορυφορικές μετρήσεις και δεδομένα ανακλαστικότητας του εδάφους, για κάθε υποπεριοχή του παραπάνω χάρτη. Περισσότερες πληροφορίες από το ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ (Στέλιος Καζαντζής).


Πηγή : Meteo.gr  
            Χ. Ζερεφός Ακαδημαϊκός


και λίγη περισσότερη θεωρία . . .


υπεριώδεις ακτίνες : ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με συχνότητα μεγαλύτερη από το ορατό φως.
Το στρώμα του όζοντος της ατμόσφαιρας απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας του Ηλίου αλλά η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει εξασθενίσει αυτό το στρώμα με αποτέλεσμα να αυξάνονται επικίνδυνα οι δόσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας που βομβαρδίζουν τη Γη.
υπέρυθρες ακτίνες : ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από πολύ θερμά σώματα.
(αν θέλετε να δείτε ένα πείραμα για τις υπέρυθρες ακτίνες κάντε κλικ εδώ )


Χρήσιμα links για την υπεριώδη ακτινοβολία : 
www.uvnet.gr και www.neagenia.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις