Αυτοσχέδιο βροχόμετρο

Τα βροχόμετρα που κατασκευάσαμε στον Κύκλο Περιβάλλοντος

Υλικά 

1 πλαστικό μπουκάλι
ψαλίδι
ετικέτες
μονωτική ταινία
πετρούλες ή πλαστελίνη


Βήματα

1. Κόβουμε ένα πλαστικό μπουκάλι στα τρία, δηλαδή στο χωνί, τον κύλινδρο και το κάτω μέρος του μπουκαλιού.
2. Τοποθετούμε ανεστραμμένο το χωνί μέσα στο κάτω μέρος του μπουκαλιού ,όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Φροντίζουμε το χωνί να ακουμπά, αν είναι δυνατόν στο πάτο του μπουκαλιού.
3. Φτιάχνουμε μία κλίμακα από το 1 μέχρι το 10 με αυτοκόλλητη ετικέτα ή μονωτική ταινία και την κολλάμε κάθετα στο βροχόμετρο ώστε να μπορούμε να μετράμε το ύψος της βροχής.
4. Τοποθετούμε την κατασκευή μας στο μπαλκόνι , βάζοντας μέσα στο δοχείο πετρούλες για να έχει βάρος η κατασκευή και να μην την παρασύρει το νερό ή ο αέρας. Μπορούμε να στερεώσουμε την κατασκευή μας και με πλαστελίνη.
5. Τοποθετούμε την κατασκευή μας σε μέρος που να το πιάνει η βροχή  όπως σε ένα μπαλκόνι χωρίς σκέπαστρο ή  σε μία αυλή ή στην ταράτσα μας.
6. Καταγράφουμε καθημερινά σε ένα ημερολόγιο το ύψος της βροχής. Φροντίζουμε καθημερινά να αδειάζουμε το νερό του βροχόμετρου ώστε να μετράμε το ύψος της βροχής της κάθε ημέρας.
Τι παρατηρούμε; Ποιους μήνες βρέχει περισσότερο; Ποιους μήνες βρέχει περισσότερες μέρες;


Να πώς είναι ένα επαγγελματικό βροχόμετρο
και λίγη περισσότερη θεωρία . . .

Το Βροχόμετρο είναι ένα από τα επίγεια μετεωρολογικά όργανα για την μέτρηση του ύψους της βροχής.
Ίσως το πρώτο μετεωρολογικό στοιχείο που φαίνεται να μετρήθηκε όπως βεβαιώνεται και από την ιστορία ήταν το ύψος της βροχής εκ του γεγονότος ότι δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ένα δοχείο περισυλλογής και ένας βαθμομετρικός κανόνας.

 

 Ιστορία

Το πότε ακριβώς χρησιμοποιήθηκε το πρώτο βροχόμετρο είναι άγνωστο. Κατά την αρχαιότητα οι πρόγονοι των Ελλήνων φέρονται να κρατούσαν σημειώσεις βροχοπτώσεων από τον 5ο αιώνα π.Χ..
Στα θρησκευτικά βιβλία των Εβραίων αναφέρεται πως στην Παλαιστίνη μετρούσαν την βροχή από τον 1ο αιώνα μ.Χ.. Στη μακρινή Κορέα χρησιμοποιούσαν μπρούτζινα δοχεία για την μέτρηση της βροχής, πιθανώς λαμβάνοντας υπ΄ όψη και τον ήχο.
Σήμερα όλοι οι Μετεωρολογικοί Σταθμοί χρησιμοποιούν συνήθως το δεκαπλασιαστικό βροχόμετρο για την μέτρηση του ύψους της βροχής.
Το βροχόμετρο είναι μία πολύ απλή κατασκευή και βοηθά τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τις εποχές και το πρόβλημα της λειψυδρίας. Έχει ενδιαφέρον να κρατήσουμε ημερολόγιο καταγραφής της βροχόπτωσης σε μία περιοχή και να γίνει ανάλυση των δεδομένων και σύγκριση με δεδομένα προηγούμενων ετών.

Διάρκεια κατασκευής : 20 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας : 1/5
Kείμενο - κατασκευή : Τίνα Νάντσου          Πηγή θεωρίας : Wikipedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις