Δεύτερη ομάδα δεν ανιχνεύει το μυστηριώδες σήμα στον Tevatron
To Fermilab |
Ο τελικός κριτής μπορεί να είναι το LHC στην Ελβετία, ο μεγαλύτερος επιταχυντής που μπορεί και συλλέγει περισσότερα δεδομένα από ότι ο Tevatron.
Τον Απρίλιο, μέλη του Tevatron CD ανέφεραν την ύπαρξη ενός περίεργου σήματος που ακολούθησε την σύγκρουση πρωτονίων και αντιπρωτονίων (δες εδώ). Το σήμα υπονοούσε την ύπαρξη ενός σωματιδίου που δεν είχε προβλεφθεί από το Καθιερωμένο Πρότυπο, τη μεγαλύτερη θεωρία της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων. Οι θεωρητικοί φυσικοί προσπαθούσαν να καταλήξουν σε διαφορετικές πιθανές εξηγήσεις κάνοντας δεκάδες δημοσιεύσεις σχετικά με το θέμα τις εβδομάδες που ακολούθησαν.
Την προηγούμενη εβδομάδα τα στοιχεία για το σήμα φάνηκαν να είναι ακόμη πιο ισχυρά. Η ομάδα CDF ανάφερε ότι είχε αναλύσει τα διπλάσια δεδομένα από τον Απρίλιο και ότι συνέχιζε να βρίσκει το περίεργο σήμα.
Τώρα όμως μία αντίπαλη ομάδα, η οποία έκανε μία ανεξάρτητη ανάλυση των δεδομένων του Tevatron θεωρεί ότι δεν υπάρχει τέτοιο σήμα. Η ανάλυση έχει γίνει με το ίδιο ποσοστό δεδομένων όπως εκείνη του Απριλίου αλλά τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από έναν άλλο ανιχνευτή τον DZero.
"Λυπούμαστε αλλά δεν υπάρχει τίποτε εδώ", ανακοίνωσε ο Dmitri Denisov από την ομάδα DZero.
Όταν τον Απρίλιο ανακοινώθηκε η πιθανή ύπαρξη σωματιδίου, οι ερευνητές της ομάδας DZero πέρασαν μερικές μέρες κάνοντας έναν γρήγορο έλεγχο των δεδομένων αλλά δεν βρήκαν τίποτα. Για να βεβαιωθούν ότι συνέκριναν όμοια δεδομένα πέρασαν τους επόμενους 2 μήνες κάνοντας μία επίπονη ανάλυση όμοια με εκείνη του CDF, όσο αυτό είναι δυνατόν.
Σήμερα αναφέρουν ότι η ανάλυση των δεδομένων δεν εμφανίζει κανένα περίεργο σήμα.. Τα αποτελέσματα συμφωνούν με το Καθιερωμένο Πρότυπο.
"Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι από που πηγάζουν αυτές οι διαφορές" λέει ο Denisov. "Το γεγονός ότι ο ανιχνευτής είναι διαφορετικός δεν πρέπει να μας απασχολεί " υποστηρίζει. " Θα ήταν πραγματικά περίεργο αν μία φυσική διαδικασία που υποτίθεται ότι υπάρχει στη φύση απεικονίζεται από ένα πείραμα και από άλλο όχι. Τα πρωτόνια και τα αντιπρωτόνια δεν γνωρίζουν σε ποιον ανιχνευτή συγκρούονται."
Και οι δύο ομάδες ισχυρίζονται ότι θα συλλέξουν περισσότερα δεδομένα από τον LHC του CERN τους προσεχείς μήνες.
" Πιστεύω ότι θα το διασκεδάσουμε" είπε ο Roser της πρώτης ομάδας.
" Αυτό είναι επιστήμη σε εξέλιξη".
Πηγή : New Scientist
Fermilab Today
Ελεύθερη μετάφραση- επιλογή : Τίνα Νάντσου
και λίγη περισσότερη θεωρία . . .
Καθιερωμένο πρότυπο (Standard Model) : η θεωρία που περιγράφει τα στοιχειώδη σωματίδια και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις , εκτός της βαρύτητας.Σύμφωνα με αυτό το πρότυπο υπάρχουν 12 στοιχειώδη σωμάτια 6 λεπτόνια και 6 κουαρκς. Τα στοιχειώδη σωμάτια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με την ανταλλαγή μποζονίων.
αντισωμάτιο : για κάθε είδους σωμάτιο υπάρχει κάποιο άλλο με το αντίθετο φορτίο και κοινά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Το σωμάτιο αυτό λέγεται αντισωμάτιο. Το αντισωμάτιο πχ του ηλεκτρονίου είναι το ποζιτρόνιο. Τα αντισωμάτια όταν συναντούν τα αντίστοιχα σωμάτιά τους εξαυλώνονται.
αντιύλη: η ύλη της οποίας τα άτομα αποτελούνται από αντισωμάτια δηλαδή αντιπρωτόνια, αντινετρόνια και ποζιτρόνια.
Τα στοιχειώδη σωμάτια της ύλης είναι 12 συν τα 12 αντισωμάτιά τους.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου