Μήπως πρέπει να ανησυχούμε για το τι δεν έχει βρεί ο LHC;

Ρωτώντας τις σωστές ερωτήσεις
Το μποζόνιο Higgs  ακόμη δεν έχει βρεθεί  - αλλά ίσως θα έπρεπε να ανησυχούμε περισσότερο για το τι άλλο δεν έχει ακόμη βρεθεί στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που βγήκε από το  συνέδριο στην Γκρενόμπλ της  Γαλλίας την εβδομάδα που μας πέρασε, όπου οι φυσικοί συγκεντρώθηκαν για να μελετήσουν  τα πρώτα αποτελέσματα από τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων του κόσμου, ο οποίος βρίσκεται στο CERN κοντά στη Γενεύη της Ελβετίας.
Η εύρεση του Higgs θα ολοκληρώσει το Καθιερωμένο Πρότυπο, την πιο ολοκληρωμένη θεωρία για τα στοιχειώδη σωμάτια και τις δυνάμεις της φύσης. Ωστόσο, γνωρίζουμε ήδη ότι ορισμένα σπουδαία θέματα, όπως η σχέση μεταξύ των πλεονεκτημάτων των διαφόρων δυνάμεων στο σύμπαν, ή τη φύση της σκοτεινής ύλης η οποία θεωρείται  ότι αποτελεί περίπου τα τρία τέταρτα της μάζας του σύμπαντος, βρίσκονται πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής του προτύπου μοντέλου. Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, οι φυσικοί έχουν μία ευρύτερη θεωρία τη γνωστή  ως υπερσυμμετρία.
Η υπερσυμμετρία προτείνει ότι κάθε σωματίδιο το οποία προβλέπεται από το Καθιερωμένο Μοντέλο έχει ένα ξάδελφο σωματίδιο που εμφανίζεται μόνο σε πολύ υψηλές ενέργειες. Αλλά στον LHC δεν έχουν βρεθεί  τέτοια υπέρ-σωματίδια.  Τα "Squarks" και "gluinos", οι εταίροι του προτύπου-μοντέλο των κουάρκ και γκλουονίων, έχουν αποκλειστεί σε ενέργειες μεγαλύτερες των  1 teraelectronvolts (TeV), σύμφωνα την  ανάλυση  των συγκρούσεων του πρώτου έτους στον  LHC .
Σε αυτό ακριβώς το εύρος της ενέργειας θα έπρεπε να είχαν βρεθεί τα σωματίδια που προβλέπονται από την υπερσυμμετρία .  Περισσότερες πηγές ενέργειας και πιο πολύπλοκα μοντέλα δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί, αλλά «ο αέρας γίνεται όλο και αδύναμος  για την θεωρία της  υπερσυμμετρίας», λέει ο Guido Tonelli του CMS συνεργασία του LHC. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ακόμα για τα γκραβιτόνια - τα σωματίδια που μεταφέρουν τη βαρύτητα και είναι απαραίτητα για μια κβαντική θεωρία της δύναμης - με ενέργεια κάτω από  2 TeV. 

Τα απόντα σωματίδια  κάνουν πολλούς θεωρητικούς φυσικούς να αναρωτιούνται αν έχουν κάνει τις σωστές ερωτήσεις μέχρι τώρα. Ο  Rolf-Dieter Heuer, διευθυντής του CERN συμβουλεύει να μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα. Με τον επιταχυντή να εξακολουθεί να βρίσκεται σε  πλήρη ισχύ,  τα δεδομένα που έχουμε  πάρει είναι μόνο το ένα χιλιοστό αυτών που περιμένουμε.  "Κάτι θα έχουμε ως αποτέλεσμα», λέει. "Απλά πρέπει να είστε υπομονετικοί».
Στην περίπτωση του μποζονίου Higgs, τουλάχιστον, είναι πεπεισμένος ότι  θα έχουμε αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα. «Θα έχουμε απαντήσει στην Σαίξπηρική  ερώτηση της ύπαρξης ή μη του μποζονίου  μέχρι το τέλος του επόμενου έτους», προβλέπει Heuer.


Πηγή : New Scientist     
Ελεύθερη μετάφραση : Τίνα Νάντσου 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις