Απομακρύνεται η πιθανότητα εύρεσης του σωματιδίου Higgs
Επιστήμονας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ελέγχει μια οθόνη στην αίθουσα ελέγχου πειράματος ALICE |
Μόλις τον περασμένο μήνα, οι φυσικοί ανακοίνωσαν σε ευρωπαϊκό συνέδριο ότι το μεγάλο πείραμα στο CERN είχε δείξει ότι μπορεί και να βρέθηκαν τα σωματίδια Higgs, καθώς η αναζήτηση για να εντοπίσει το σωματίδιο εισέρχεται στην τελική ευθεία με τα αποτελέσματα της έρευνας να αναμένονται στα τέλη του επόμενου έτους.
Αν υπάρχει το μποζόνιο Higgs, τα μέρη που κρύβεται έχουν αρχίσει να εξαντλούνται(Source: CERN) |
«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για το μποζόνιο στην κάτω περιοχή της μάζας όπου είναι πιθανό να βρίσκονται", δήλωσε ο φυσικός Howard Gordon, αναπληρωτής διαχειριστής του πειράματος ATLAS των ΗΠΑ.
Ο ATLAS είναι ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στο εργαστήριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) 's Large Hadron Collider (LHC).
"Νομίζω ότι είναι αλήθεια ότι τα σήματα που είδαμε τον Ιούλιο δεν είναι τόσο σημαντικά όσο νομίζαμε αρχικά ," δήλωσε ο Gordon στο AFP.
Ωστόσο, οι φυσικοί δεν είναι έτοιμοι να αποκλείσουν την πιθανότητα να υπάρχει το σωματίδιο και γιαυτό θα πρέπει να συνεχίσει η τεράστια ανάλυση δεδομένων στα κατώτερα άκρα του φάσματος των δεδομένων.
"Βασικά τα δεδομένα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τα δεδομένα που είχαμε τον Ιούλιο γιατί ο Large Hadron Collider παράγει πολλά δεδομένα," δήλωσε ο Γκόρντον.
«Νομίζω ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα το μποζόνιο Higgs να μην είναι εκεί, αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να πούμε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή."
Μια δήλωση που να συνοψίζει τα πιο πρόσφατα δεδομένα, που κυκλοφόρησε στο συνέδριο που έγινε στη Βομβάη της Ινδίας, ήταν ότι αποκλείεται με ποσοστό 95 τοις εκατό η ύπαρξη του μποζονίου Higgs στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής μάζας 145 έως 466 GeV."
«Η ανακάλυψη ή μη του σωματιδίου είναι σχεδόν εξασφαλισμένη εντός των επόμενων 12 μηνών. Εάν το Higgs υπάρχει, το πειράματα του LHC θα το βρεί σύντομα. Αν δεν το βρει, η απουσία του θα δείξει τον δρόμο για μια νέα φυσική", δήλωσε ο ο επικεφαλής ερευνών του CERN Σέρτζιο Μπερτολούτσι.
Ο LHC, που βρίσκεται κοντά στη Γενεύη, στην Ελβετία, έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει πρωτόνια με ταχύτητες σχεδόν ίσες με την ταχύτητα του φωτός και στη συνέχεια να τα οδηγεί στην σύγκρουση. Οι ανιχνευτές καταγράφουν τα υποατομικά συντρίμμια που κοχλάζουν.
"Όποια και αν είναι η τελική ετυμηγορία για το μποζονιο Higgs, οι στιγμές που ζουν οι εμπλεκόμενοι στη μεγάλη έρευνα είναι πολύ συναρπαστικές , αναζητούμε τη νέα φυσική", δήλωσε ο εκπρόσωπος του CMS Guido Tonelli.
Πηγή : physics org.
New Scientist
CERN Press
Ελεύθερη μετάφραση : Τίνα Νάντσου
Ο μεγάλος φυσικός Peter Higgs |
και λίγη περισσότερη θεωρία....
Μποζόνια: σωμάτια που υπακούουν στη στατιστική Bose-Einstein. Έχουν ακέραιο spin. Μποζόνια είναι όλα τα σωμάτια αλληλεπίδρασης (φωτόνια, γλοιόνια, βαρυτόνια, W+, W_, Z).
Καθιερωμένο πρότυπο (Standart Model) : η θεωρία που περιγράφει τα στοιχειώδη σωματίδια και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις , εκτός της βαρύτητας.Σύμφωνα με αυτό το πρότυπο υπάρχουν 12 στοιχειώδη σωμάτια ( δες φωτογραφία ) 6 λεπτόνια και 6 κουαρκς. Τα στοιχειώδη σωμάτια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με την ανταλλαγή μποζονίων.
Το καθιερωμένο πρότυπο |
Επειδή ο χρόνος ζωής του σωματιδίου Higgs είναι πάρα πολύ μικρός η ανίχνευσή του θα παρατηρηθεί έμμεσα μέσω των προϊόντων που διασπάται και τα οποία είναι ανιχνεύσιμα.
Το σωματίδιο πήρε το όνομα του από τον Βρετανό επιστήμονα Πίτερ Χιγκς που ήταν ο πρώτος που μίλησε για αυτό πριν από 44 χρόνια. Το μποζόνιο Χιγκς είναι το μόνο από τα σωματίδια του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξακολουθεί να διαφεύγει από τα όργανα παρατήρησης των ερευνητών. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τη θεωρία, εμφανίζεται μόνο σε εξαιρετικά υψηλές ενέργειες σαν αυτές που παρήχθησαν αμέσως μετά την Μεγάλη Έκρηξη.
Στα πειράματα που γίνονται με τον LHC γίνονται συνεχώς προσπάθειες αναδημιουργίας των συνθηκών που επικράτησαν όταν συνέβη η Μεγάλη Έκρηξη και έτσι πιστεύεται ότι είναι πολύ πιθανό να εντοπιστεί εκεί το μποζόνιο. Ο Πίτερ Χιγκς πιστεύει ότι με την χρήση του επιταχυντή στο CERN είναι πλέον θέμα χρόνου για να επιβεβαιωθεί και πειραματικά η ύπαρξη του μποζονίου που φέρει το όνομά του. Ο 82χρονος επιστήμονας ευελπιστεί ότι αυτό θα συμβεί σύντομα ώστε να προλάβει να πάρει στα χέρια του το Νόμπελ Φυσικής που θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει σε περίπτωση που κάνει την εμφάνιση του το μυστηριώδες σωματίδιο.
Συχνά το σωματίδιο Higgs αναφέρεται ως σωματίδιο του Θεού. Αυτός ο χαρακτηρισμός ποτέ δεν δίνεται από επιστήμονες αλλά είναι μια "εξυπνάδα" των ΜΜΕ που εκμεταλλεύτηκαν (με κάκιστο τρόπο) ένα εκλαϊκευτικό βιβλίο του Lederman με αντίστοιχο τίτλο. Μάλιστα, είναι ενδιαφέρον να ακουστεί πώς μπήκε αυτός ο τίτλος ("The God Particle") στο βιβλίο Η αρχική πρόταση του Lederman ήταν "The Goddam Particle", δηλαδή το καταραμένο σωματίδιο, που ο εκδότης δεν το δέχτηκε και το άλλαξε σε God Particle !!!! Αυτά από μια συνέντευξη που είχε δώσει ο ίδιος ο Higgs . Την παραπάνω πληροφορία μου έδωσε ο Ν.Δ. Τράκας Αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ.
Αν δεν υπάρχει τελικά το σωματίδιο Higgs υπάρχουν και εναλλακτικές θεωρίες γνωστές ως
Higgless model.
Σχετική αρθρογραφία:
Physics ntua
Για τη Φυσική του Γιάννη Φιορεντίνου
Britannica
Physics 4u
καθώς και το Εισαγωγή στη Σύγχρονη Φυσική Ι.Γραμματικάκη Εκδόσεις Δημόπουλου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου