Ανακαλύφθηκαν 50 νέοι εξωπλανήτες

Ανακαλύφθηκαν 50 νέοι εξωπλανήτες 
O HD85512b που ανακαλύφθηκε με περίπου 50 ακόμη εξωπλανήτες από το τηλεσκόπιο HARPS στη Λα Σίγια της Χιλής είναι πιθανώς κατάλληλος να φιλοξενήσει ζωή
 Ουάσινγκτον

Ένα πραγματικό «στράικ» για την αστρονομία σημείωσε ομάδα επιστημόνων η οποία εντόπισε ούτε έναν ούτε δυο αλλά περισσότερους από 50 εξωπλανήτες  _ τον μεγαλύτερο αριθμό πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος που έχουν ανακαλυφθεί μονομιάς.
Στον «θησαυρό» περιλαμβάνονται 16 υπέρ-Γαίες _ πλανήτες με μάζα μεγαλύτερη από αυτή της Γης αλλά μικρότερη από αυτή του Δία _ καθώς και τουλάχιστον ένας πλανήτης που βρίσκεται σε «κατοικήσιμη» ζώνη» _ θα μπορούσε δηλαδή να είναι ικανός να φιλοξενήσει ζωή.
Η ανακάλυψη έγινε με το ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο HARPS στη Λα Σίγια της Χιλής και παρουσιάστηκε σε συνέδριο με θέμα τα Ακραία Ηλιακά Συστήματα που διεξάγεται στο Γουαϊομινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση «Astronomy and Astrophysics».

Υπερ-Γαίες, Ποσειδώνες και υποψήφιοι για ζωή

«Οι ανακαλύψεις του HARPS ξεπέρασαν όλες τις προσδοκίες μας και περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά πλούσιο πληθυσμό υπέρ-Γαιών και πλανητών παρόμοιων με τον Ποσειδώνα που φιλοξενούνται από άστρα που μοιάζουν πολύ με τον ήλιο μας» δήλωσε ο Μισέλ Μαγιόρ του Πανεπιστημίου της Γενεύης, κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Πέντε από τους νεοανακαλυφθέντες πλανήτες έχουν μάζα μικρότερη από το πενταπλάσιο της μάζας της Γης _ είναι δηλαδή πιθανοί υποψήφιοι για την ύπαρξη ζωής. Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο HD85512b, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει μάζα 3,6 φορές όσο αυτή του πλανήτη μας, βρίσκεται στην άκρη της κατοικήσιμης ζώνης _ της «κοντινής» περιοχής γύρω από ένα άστρο στην οποία θεωρείται ότι ένας πλανήτης μπορεί να έχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του.
«Οι πλανήτες αυτοί θα αποτελέσουν μερικούς από τους καλύτερους ''στόχους'' για τα τηλεσκόπια του μέλλοντος τα οποία θα πρέπει να αναζητήσουν σημάδια ζωής στην ατμόσφαιρά τους ψάχνοντας για χημικές υπογραφές όπως η παρουσία οξυγόνου» τόνισε ο κ. Μαγιόρ.

Πηγή: Βήμα Science

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις