Άστρα θα μπορούσαν να έχουν σκουληκότρυπες στους πυρήνες τους

Οι επιστήμονες διερευνούν τη δυνατότητα να υπάρχουν σκουληκότρυπες μεταξύ άστρων. Εδώ βλέπετε μία καλλιτεχνική απεικονιση.  Image credit: NASA/Les Bossinas (Cortez III Service Corp.)
Οι σκουληκότρυπες είναι ένα από τα πιο παράξενα αντικείμενα τα οποία προκύπτουν από τη θεωρία της Γενικής Σχετικότητας. Αν και δεν υπάρχουν πειραματικές αποδείξεις για τις σκουληκότρυπες, οι φυσικοί προβλέπουν ότι αυτές θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως σύντομοι δίοδοι από το ένα σημείο του χωροχρόνου προς ένα άλλο. Οι επιστήμονες φαντάζονται συνήθως τις σκουληκότρυπες να συνδέουν περιοχές του κενού χώρου, αλλά τώρα μια νέα μελέτη προτείνει ότι οι σκουληκότρυπες ενδέχεται να υπάρχουν μεταξύ μακρινών άστρων. Αντί να είναι αυτές άδειες σήραγγες του χώρου, οι σκουληκότρυπες θα περιέχουν ένα τέλειο υγρό που να ρέει πέρα ​​δώθε μεταξύ δύο άστρων, και μάλιστα είναι πιθανόν να έχουν μια ανιχνεύσιμη υπογραφή.
Οι φυσικοί Vladimir Dzhunushaliev από το Πανεπιστήμιο Καζακστάν και οι συνεργάτες, του έχουν δημοσιεύσει μια έρευνα πάνω στη δυνατότητα να υπάρχουν σκουληκότρυπες μεταξύ άστρων στο arXiv.org.
Οι επιστήμονες άρχισαν να ερευνούν την ιδέα αυτής της σκουληκότρυπας όταν έψαχναν τι είδους αντικείμενα αστροφυσικού ενδιαφέροντος θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως είσοδοι στις σκουληκότρυπες. Σύμφωνα με προηγούμενα μοντέλα, μερικά από τα αντικείμενα αυτά θα μπορούσαν να μοιάζουν με αστέρια.
Σκουληκότρυπα Schwarzschild
Η ιδέα αυτή τους οδήγησε να αναρωτιούνται εάν οι σκουληκότρυπες θα μπορούσαν να υπάρχουν σε, κατά τα άλλα συνηθισμένα, αστέρια καθώς και σε άστα νετρονίων. Από απόσταση, αυτά τα αστέρια (που συνδέονται με σκουληκότρυπες) θα μοιάζουν πολύ με τα κανονικά αστέρια (και κανονικά αστέρια νετρονίων), αλλά μπορεί να έχουν κάποιες διαφορές που θα μπορούσαν να είναι ανιχνεύσιμες.
Για να διερευνήσουν αυτές τις διαφορές, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο ενός συνηθισμένου άστρου με μια σήραγγα στο κέντρο του, μέσω της οποίας η ύλη θα μπορούσε να μετακινηθεί. Δύο αστέρια που μοιράζονται μια σκουληκότρυπα θα έχουν μια μοναδική σύνδεση, δεδομένου ότι συνδέονται με τα δύο στόμια της σκουληκότρυπας.
Επειδή η εξωτική ύλη στην σκουληκότρυπα θα μπορούσε να ρέει σαν ένα ρευστό μεταξύ των άστρων, άρα και τα δύο αστέρια θα ήταν πιθανόν να πάλλονται με ένα ασυνήθιστο τρόπο. Αυτή παλμική κίνηση θα μπορούσε εν συνεχεία να οδηγήσει στην απελευθέρωση διαφόρων ειδών ενέργειας, όπως κοσμικές ακτίνες υπερβολικά υψηλής ενέργειας.
Προς το παρόν, το δύσκολο μέρος είναι να υπολογιστεί ακριβώς τι είδους ταλαντώσεις συμβαίνουν, και τι είδους ενέργεια κυκλοφορεί. Οι πληροφορίες αυτές θα επιτρέψουν στους φυσικούς να προβλέψουν με τι θα μπορούσαν να μοιάζουν τα αστέρια, που περιέχουν μια σκουληκότρυπα, από τη Γη και θα αρχίσουν την αναζήτηση για αυτά τα αστέρια, που κατά τα άλλα είναι συνηθισμένα.
Ο στόχος, επίσης, του έργου είναι να κατασκευαστεί ένα λειτουργικό διαστημικό παρατηρητήριο στην περιοχή των χιλιοστών, υπο-χιλιοστών και στα υπέρυθρα μήκη κύματος, χρησιμοποιώντας κρυογενικό τηλεσκόπιο 12 μέτρων. Το παρατηρητήριο αυτό θα παρέχει τη δυνατότητα να διεξάγουν αστρονομικές παρατηρήσεις με σούπερ υψηλή ευαισθησία με ένα μονό δίσκο κεραία, όπως και παρατηρήσεις με εξαιρετικά υψηλή γωνιακή ανάλυση.
Μια συνηθισμένη μαύρη τρύπα εστιάζει τις ακτίνες φωτός που περνούν κοντά της σαν να ήταν ένας τεράστιος κοίλος φακός – ένα φαινόμενο γνωστό ως βαρυτικός εστιασμός. Η αρνητική μάζα της ύλης φάντασμα μιας σκουληκότρυπας θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από τον βαρυτικό εστιασμό της κανονικής ύλης. Έτσι, θα κάνει οποιοδήποτε φως που θα διέρχεται από τη σκουληκότρυπα – από ένα άλλο σύμπαν – να αποκλίνει και να προκύπτει από αυτήν ως ένας φωτεινός δακτύλιος. Εν τω μεταξύ, τα όποια άστρα πίσω από αυτήν θα λάμπουν ενδιάμεσα του δακτυλίου.

Πηγή: PhysOrg  
Mετάφραση: Physics 4u

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις