Βαφτίστε έναν δορυφόρο!

Βαφτίστε έναν δορυφόρο! 
Αθήνα

Ένας ευφάνταστος διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά με θέμα «Διάστημα και Αεροναυπηγική» ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια επίσημης συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του ευρωπαϊκού δορυφορικού προγράμματος Galileo.

Ο μικρός νικητής του διαγωνισμού μάλιστα, ο οποίος θα επιλεγεί από μια Εθνική Κριτική Επιτροπή, θα έχει την ευκαιρία να δώσει το όνομά του σε έναν από τους 27 δορυφόρους που θα εκτοξευθούν στο Διάστημα μέσω του προγράμματος Galileo και εκπροσωπούν τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Προϋποθέσεις για το «ταξίδι» ζωγραφικής στο Διάστημα

Η μοναδική προϋπόθεση για την συμμετοχή στον διαγωνισμό, που διοργανώνεται με την αρωγή του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Ιδρύματος Ευγενίδου και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, είναι ηλικιακή καθώς απευθύνεται σε μαθητές από εννέα έως 11 ετών που διαμένουν στην Ελλάδα.
Το μόνο που έχουν να κάνουν οι νεαροί καλλιτέχνες είναι να αφήσουν την φαντασία τους να τους ταξιδέψει έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους ή ακόμη και στην διαδικασία της εκτόξευσης των δορυφόρων του ευρωπαϊκού δορυφορικού προγράμματος. Τα υλικά, η τεχνική ζωγραφικής όπως επίσης και τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουν οι μικροί ζωγράφοι δεν γνωρίζουν περιορισμούς.

Βασικός στόχος του διαγωνισμού, η καταληκτική ημερομηνία του οποίου είναι η 15η Νοεμβρίου 2011, είναι η ενημέρωση των μικρών καλλιτεχνών γύρω από τον μαγικό κόσμο του Διαστήματος αλλά και το πρόγραμμα Galileo.
Για την υποβολή συμμετοχής, τα έργα θα πρέπει να σαρωθούν ή να φωτογραφηθούν προκειμένου να ανέβουν στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού.
Η Εθνική Κριτική Επιτροπή της Ελλάδας αποτελείται από τον κ. Άρη Περουλάκη, Προϊστάμενο Τμήματος Επικοινωνίας/Εταιρικής Σχέσης & Δικτύων Πληροφόρησης, στην Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τον κ. Μάνο Κιτσώνα, Τεχνικό Διευθυντή στο Ίδρυμα Ευγενίδου, τον κ. Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και τον κ. Νίκο Μαρουλάκη, Εικονογράφο Παιδικών Βιβλίων.
«Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο συνδυάζει την τεχνική γνώση με την παιδεία και την φαντασία για τη ζωγραφική. Από την εμπειρία μας από παρόμοιους διαγωνισμούς στο παρελθόν, είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο παιδιά του δημοτικού φαντάζονται το Διάστημα και το φαντάζονται πραγματικά με μεγάλη λεπτομέρεια» λέει στο «Βήμα» ο κ. Κιτσώνας.

Ο διαγωνισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί στην Βουλγαρία με νικήτρια την Ναταλία Νικολάεβα και στο Βέλγιο με νικητή τον Τάις Πέλμαν
(Ναταλία Νικολάεβα)
Οι δύο δορυφόροι με τα ονόματα των παιδιών αναμένεται να εκτοξευθούν από το Διαστημικό Κέντρο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, στις 20 Οκτωβρίου.

  (Τάις Πέλμαν)
Ο νικητής από τη χώρα μας θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2012 και στην τελετή απονομής πέρα από μία βεβαίωση συμμετοχής του στον διαγωνισμό θα λάβει το ακριβές αντίγραφο του δορυφόρου που θα σταλεί στο Διάστημα με το όνομά του.

Τι είναι το Galileo;

To Galileo - το οποίο φέρει το όνομα του Ιταλού αστρονόμου, φιλοσόφου και φυσικού Γαλιλαίου - αποτελεί το ανεξάρτητο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ραδιοπλοήγησης και προσδιορισμού θέσης μέσω δορυφόρου το οποίο δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναπτύχθηκε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Στόχος του προγράμματος, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2012 στέλνοντας συνολικά 30 δορυφόρους στο Διάστημα, είναι η τεχνολογική ανεξαρτησία της ΕΕ από το αμερικανικό σύστημα GPS και το ρωσικό GLONASS.
Σύμφωνα με μελέτες, τα οικονομικά οφέλη του συγκεκριμένου δορυφορικού προγράμματος για την Ευρώπη αναμένεται να αγγίξουν τα 90 δις ευρώ κατά την διάρκεια των 20 πρώτων χρόνων λειτουργίας του. Ανάμεσα στις εφαρμογές του Galileo συγκαταλέγονται ο ασφαλέστερος έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, η διαχείριση της ρυπογόνου κίνησης στους δρόμους, ο εντοπισμός αγνοουμένων και υπόπτων, η καθοδήγηση ασθενών με προβλήματα όρασης ή άνοια κ.ά.
Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από το Galileo οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα του δορυφορικού προγράμματος.

Πηγή : Βήμα Science


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις