Μέταλλα προς εξαφάνιση

Μέταλλα προς εξαφάνιση 
Κίνδυνος ανεπάρκειας πολλών σπάνιων μετάλλων που αποτελούν πρώτη ύλη για διάφορα σύγχρονα προϊόντα
 Λονδίνο

Μπορεί το αντιμόνιο, το ίνδιο και το νιόβιο να αποτελούν άγνωστες λέξεις για τους περισσότερους όμως σχεδόν όλοι τα «χρησιμοποιούμε» καθημερινά αφού αποτελούν τις πρώτες ύλες για πολλά αγαθά της καθημερινότητας μας, κυρίως  ηλεκτρονικές συσκευές αλλά και συστήματα «πράσινης» ενέργειας.

Κινητά τηλέφωνα, οθόνες, σκληροί δίσκοι υπολογιστών, φωτοβολταϊκά συστήματα, ηλεκτροκινητήρες, ανεμογεννήτριες και πολλά άλλα βασίζουν την λειτουργία τους στα λεγόμενα «μέταλλα τεχνολογίας» που είναι ευρύτερα γνωστά με τον όρο «σπάνιες γαίες».

Η Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία (BGS) εξέδωσε την «κόκκινη λίστα» αυτών των μετάλλων όπου καταγράφονται εκείνα για τα οποία σε λίγο καιρό θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση αλλά ελάχιστη προσφορά προκαλώντας όπως είναι ευνόητο σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια βιομηχανία της σύγχρονης τεχνολογίας.






Βρείτε τα μέταλλα


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τα περισσότερα από αυτά τα μέταλλα το πρόβλημα δεν είναι ότι εξαντλούνται τα αποθέματά τους αλλά πώς είτε υπάρχουν, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, αλλά δεν γνωρίζουμε πού να τα ψάξουμε είτε στις περιοχές που έχουν εντοπιστεί η εξόρυξη ή η διανομή τους είναι προβληματική.

Η BGS εξέδωσε μια λίστα στην οποία καταγράφονται μια σειρά από στοιχεία για 52 μέταλλα τεχνολογίας, στοιχεία που συνδέονται με τη δυνατότητα εξόρυξης και εκμετάλλευσής τους. Στη λίστα καταγράφονται στοιχεία για τη ζήτηση κάθε μετάλλου ξεχωριστά, τις περιοχές που έχει εντοπιστεί, την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στις χώρες όπου υπάρχουν αυτά τα μέταλλα κ.α.

Για παράδειγμα, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των μετάλλων και μάλιστα εκείνων με την μεγαλύτερη ζήτηση όπως το αντιμόνιο βρίσκονται στο έδαφος της Κίνας και έτσι η παγκόσμια κοινότητα αναζητεί και άλλες περιοχές στον πλανήτη με παρουσία αυτών των μετάλλων όπου η διαδικασία εξόρυξης και διανομής θα είναι πιο ομαλή.

Πιστεύεται ότι «σπάνιες γαίες» υπάρχουν σε περιοχές της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας και της Αυστραλίας. Η έκθεση σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να ενεργοποιήσει τις μεγάλες κατασκευάστριες εταιρίες και όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να υπάρξει μια μεγάλη καμπάνια για την ανακύκλωση προϊόντων που χρησιμοποιούν αυτά τα μέταλλα ώστε να χρησιμοποιούνται εκ νέου και να μειωθεί η ζήτηση τους.
Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα των σπάνιων γαιών

Πηγή : Βήμα Science  BBC Science

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις