Η καρέκλα του φακίρη

 αν θέλεις να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου χωρίς να πονέσει ο πισινός σου . ..
Μία από τις πολλές καρέκλες που φτιάξαμε με την Ε' Δημοτικού της Σχολής Χιλλ
Υλικά

επίπεδο αφρολέξ ή φελιζόλ ή μακετόχαρτο
οδοντογλυφίδες ή ξυλάκια από σουβλάκια ή καρφίτσες ( για τους πολύ τολμηρούς)
υπομονή
1 καρέκλα ξύλινη ή μεταλλική χωρίς μαξιλάρι

Βήματα

1. Παίρνουμε ένα κομμάτι αφρολέξ  ή φελιζόλ διαστάσεων όσες είναι οι διαστάσεις της καρέκλας που θέλουμε να μετατρέψουμε σε καρέκλα του φακίρη.
2. Τρυπάμε το αφρολέξ με τουλάχιστον 150 οδοντογλυφίδες  τοποθετημένες η μία κοντά στην άλλη και φροντίζοντας να μην προεξέχει καμία από αυτές.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ξυλάκια από σουβλάκι ή καρφίτσες αν είμαστε πολύ τολμηροί. Οι οδοντογλυφίδες πρέπει να καλύπτουν όλη την επιφάνεια του αφρολέξ που θα γίνει το μαξιλάρι της καρέκλας. Όσο πιο κοντά είναι η μία στην άλλη τόσο καλύτερη θα είναι η καρέκλα του φακίρη. Η διαδικασία αυτή θέλει πολύ χρόνο και υπομονή.
3. Καθόμαστε αργά πάνω στην καρέκλα φροντίζοντας να ισοκατανέμουμε το βάρος πάνω στις οδοντογλυφίδες. Τι παρατηρούμε; Γιατί γίνεται αυτό;
Η καρέκλα μας είναι μία καταπληκτική καρέκλα φακίρη και θα μπορείς να κάτσεις χωρίς  να πονέσεις αρκεί οι οδοντογλυφίδες να είναι η μία κοντά στην άλλη. Γιατί αν δεν είναι ....
 Αράγε μπορεί ένας φακίρης να κάτσει πάνω σε ένα μόνο μυτερό καρφί;...

και λίγη περισσότερη φυσική . . .

  Πίεση είναι η δύναμη που ασκείται στη μονάδα της επιφάνειας ενός υλικού και ορίζεται ως το πηλίκο της ασκουμένης δύναμης που δρά σε μιά επιφάνεια δια του εμβαδού της επιφάνειας αυτής. Η Πίεση εξαρτάται από το μέγεθος της ασκούμενης δύναμης και από το εμβαδό της επιφάνειας στην οποία και ασκείται. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια τόσο μικρότερη γίνεται η πίεση.
Ο πισινός μας δεν πονάει όταν καθόμαστε στην καρέκλα του φακίρη γιατί η επιφάνεια που ασκείται το βάρος μας είναι μεγάλη, αν οι οδοντογλυφίδες είναι πολλές και κοντά η μία στην άλλη. Ετσι το βάρος μας ισοκατανέμεται πάνω στην καρέκλα , η πίεση είναι μικρή και δεν νιώθουμε  τις οδοντογλυφίδες.

Διάρκεια κατασκευής : 1 ώρα
 Βαθμός δυσκολίας : 3/5
Εφαρμογή: Φυσική Ε' Δημοτικού Μηχανική  Φυσική Β' Γυμνασίου Πίεση

Κείμενο- φωτογραφία : Τίνα Νάντσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις