Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Φουκουσίμα: τα πρώτα 30 χρόνια είναι δύσκολα...

Πλαστικές σακούλες που περιέχουν ραδιενεργό εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στις προσπάθειες καθαρισμού της Φουκουσίμα και άλλα μολυσμένα απόβλητα. Σύμφωνα με τη Tepco μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 4.000 κυβικά μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων. EPA/TEPCO / HO
Μέχρι και 30 χρόνια ενδέχεται να διαρκέσει η περίοδος καθαρισμού του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταίτσι, προειδοποιούν ειδικοί στην Ιαπωνία. Ομάδα που συστάθηκε από την επιτροπή πυρηνικής ενέργειας της χώρας εκτιμά ότι εξαιτίας της σοβαρότητας του δυστυχήματος μπορεί να χρειαστούν ολόκληρες δεκαετίες προτού να απομακρυνθούν οι λιωμένες ράβδοι πυρηνικού καυσίμου και να παροπλιστεί ο σταθμός.

Η επιτροπή κάλεσε την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον σταθμό, την Tepco, να ξεκινήσει την αφαίρεση των ράβδων καυσίμων μέσα σε δέκα χρόνια. Η ζημιά στη Φουκουσίμα είναι πολύ πιο δύσκολο να αποκατασταθεί από εκείνη στο Θρι Μάιλς Άιλαντ, όπου η αφαίρεση των ράβδων καυσίμου ξεκίνησε έξι χρόνια μετά το ατύχημα το 1979. Οι εργασίες για τον παροπλισμό τεσσάρων από τους έξι αντιδραστήρες της Φουκουσίμα μπορούν να ξεκινήσουν αυτό τον χρόνο αν η Tepco τους θέσει σε κατάσταση «ψυχρής διακοπής».

Αν και η εκπομπή ραδιενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, οι εργαζόμενοι στη Φουκουσίμα συνεχίζουν να επιχειρούν σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει εγκαταστάσεις για την ασφαλή αποθήκευση των ραδιενεργών αποβλήτων που προκλήθηκαν από το δυστύχημα, ωστόσο αυτές δεν αναμένεται να είναι έτοιμες πριν τη συμπλήρωση τουλάχιστον τριών χρόνων. Μέχρι τότε οι γειτονικές στη Φουκουσίμα πόλεις καλούνται να αποθηκεύουν τα μολυσμένα απόβλητα τοπικά, παρά τους κινδύνους που αυτό ενέχει για τη δημόσια υγεία.

Προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να μειώσει στο μισό τα επίπεδα ραδιενέργειας θα πρέπει μέσα σε δύο χρόνια να αφαιρέσει μεγάλες ποσότητες εδάφους. Η απόξεση τεσσάρων εκατοστών από τις ανώτερες στοιβάδες του εδάφους στις μολυσμένες περιοχές γύρω από τη Φουκουσίμα θα δημιουργήσουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια τόνους επικίνδυνων αποβλήτων, υποστηρίζει το ιαπωνικό υπουργείο Γεωργίας. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της απορρύπανσης το έχουν αναλάβει οι τοπικές κυβερνήσεις και οι εθελοντές, με την κυβέρνηση να περιμένει να πάρει τη σκυτάλη αφού ψηφιστεί ο σχετικός νόμος τον Ιανουάριο. 
 
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...