Από ινστιτούτο της Ουγγαρίας μάλλον η διαρροή ραδιενέργειας στην Ευρώπη

Τα ιατρικά ραδιοϊσότοπα παράγονται σε ειδικούς, μικρούς αντιδραστήρες -εικόνα αρχείου   (Φωτογραφία:  Reuters )
Τα χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στον αέρα της κεντρικής Ευρώπης πιθανότατα προέρχονται από ινστιτούτο παραγωγής ιατρικών ισοτόπων στην Ουγγαρία, ανακοίνωσε η αρμόδια αρχή της χώρας.

«Η πηγή του ιωδίου-131 στην Ευρώπη αναγνωρίστηκε» ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Στην Ελλάδα, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το ιώδιο δεν έφρασε στη χώρα.

Η ΙΑΕΑ ενημερώθηκε από Ουγγρική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας ότι, κατά πάσα πιθανότητα, το ραδιενεργό ισότοπο απελευθερώθηκε από την Izotop Intezet, μια εταιρεία που εδρεύει στη Βουδαπέστη και παράγει ραδιοϊσότοπα για απεικονιστικές και άλλες ιατρικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τις ουγγρικές αρχές, η διαρροή συνεχιζόταν από τις 8 έως τις 16 Νοεμβρίου και προκλήθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Η διεύθυνση της Izotop Intezet αναγνωρίζει ότι απελευθερώθηκε ιώδιο-131 από τα εργαστήριά της, υποστηρίζει όμως ότι αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει τα επίπεδα του ραδιενεργού υλικού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Αν η πηγή της αυξημένης ραδιενέργειας ήταν η Βουδαπέστη, τα επίπεδα που μετρώνται [στη Βουδαπέστη] θα έπρεπε να είναι πολύ υψηλότερα» υποστήριξε ο διευθυντής του ινστιτούτου Μιχάλι Λακάτος.

Το ραδιενεργό ιώδιο ανιχνεύτηκε στον αέρα αρκετών χωρών -Πολωνία, Σλοβακία, Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Γαλλία.

Τα επίπεδά του ήταν πάνω από το κανονικό, αλλά πολύ κάτω από το όριο συναγερμού, και δεν συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη γεία.

Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, αν ένας άνθρωπος εκτίθεντο σε αυτά τα επίπεδα ιωδίου-131 επί ένα χρόνο, η δόση ραδιενέργειας που θα δεχόταν θα ήταν περίπου 0,01 microsievert. Συγκριτικά, η μέση έκθεση στη φυσική ραδιενέργεια του περιβάλλοντος αντιστοιχεί σε δόση 2.400 microsieverts το χρόνο.

Πηγή : Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις