Το μικρότερο ηλεκτρικό όχημα στον κόσμο έφτιαξαν επιστήμονες

Kατά τη διάρκεια των πειραμάτων, το λιλιπούτειο ηλεκτροκίνητο όχημα διένυσε μια απόσταση έξι δισεκατομμυριοστών του μέτρου
Ένα λιλιπούτειο «αυτοκίνητο» από ένα μόλις μόριο δημιούργησαν ολλανδοί επιστήμονες.
Το μικρότερο ηλεκτροκίνητο όχημα στον κόσμο, αποτελείται από ένα μόριο με τέσσερις βραχίονες που, στον ρόλο των τροχών, περιστρέφονται κάθε φορά που δέχονται μικρή ηλεκτρική ισχύ, μέσω ενός «εργαλείου» με μια υπερβολικά λεπτή μεταλλική μύτη.

Μοριακό όχημα στο… δρόμο

Με 10 ηλεκτρικές ώσεις το μικροσκοπικό όχημα κάλυψε μια απόσταση της τάξεως των έξι δισεκατομμυριοστών του μέτρου.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Τβέντε με σχετική τους δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature», την κινητήριο δύναμη του ηλεκτροκίνητου οχήματος του ενός μορίου αποτελεί η πολύ λεπτή μεταλλική μύτη ενός μικροσκοπίου σάρωσης φαινομένου σήραγγας. Όταν η μύτη πλησιάζει το «τετράτροχο» μόριο, τα ηλεκτρόνια αρχίζουν να κινητοποιούνται και έτσι το λιλιπούτειο όχημα κινείται.
«Εάν κοιτάξει κανείς τριγύρω, θα δει ότι σε όλα τα βιολογικά συστήματα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μοριακών μηχανών ή περιστρεφόμενων τμημάτων που βασίζονται σε πρωτεΐνες που πραγματοποιούν σημαντικές διεργασίες – για παράδειγμα, οι μυϊκές συσπάσεις βασίζονται σε τέτοιους πρωτεϊνικούς μηχανισμούς» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Τιμπόρ Κούντερνακ.
«Αυτό που κάναμε δείχνει ότι μπορούμε να καταφέρουμε οτιδήποτε με τον ίδιο τρόπο. Πρόκειται για μια σημαντική παρατήρηση και πιστεύω ότι θα παρακινήσει πολλούς στο να σκεφτούν περισσότερο τις πιθανές εφαρμογές της» προσθέτει ο ειδικός.

Από την ιδέα στις εφαρμογές

Αν και κάθε πιθανή εφαρμογή μιας τέτοιας ιδέας απαιτεί τον σχεδιασμό ενός μοριακού μηχανισμού από την αρχή, ο δρ Κούντερνακ παραμένει αισιόδοξος.
«Υπάρχουν τρόποι να παίξεις με τους μοριακούς μηχανισμούς» αναφέρει ο ίδιος. «Αυτό κάνουμε εμείς οι χημικοί – προσπαθούμε να σχεδιάσουμε μόρια που να εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς και προσωπικά δεν βλέπω θεμελιώδεις περιορισμούς σε κάτι τέτοιο» καταλήγει ο ειδικός.

Πηγή: Βήμα Science

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις