Ανεμόμετρο από σκουπίδια

αν θέλετε να μετρήσετε την ταχύτητα του ανέμου στο μπαλκόνι σας...
Τα ανεμόμετρά μας περιστρέφονται. Σχολή Χιλλ Κύκλος Περιβάλλοντος

Υλικά για το πείραμα

1 κεσεδάκι
καλαμάκι από σουβλάκι
1 πλαστικό μπουκάλι
1 καλαμάκι
1 αιχμηρό αντικείμενο
ψαλίδι
μονωτική ταινία ή σελοτέιπ
Τα ανεμόμετρά μας στην αυλή του σχολείο. Ωχ φυσάει πολύ...

Βήματα

1. Κόβουμε ένα πλαστικό μπουκάλι σε τρία μέρη.
2. Το κεντρικό μέρος του μπουκαλιού το κόβουμε στα 4. Τα πλαστικά μέρη που προκύπτουν είναι τα φτερά του ανεμόμετρου.
3. Φτιάχνουμε την φτερωτή κολλώντας τα 4 φτερά σε ένα πλαστικό καλαμάκι. Φροντίζουμε οι καμπύλες να είναι προς την ίδια κατεύθυνση ώστε να μπορεί να περιστρέφεται η φτερωτή μας.
4. Με ένα αιχμηρό αντικείμενο κάνουμε μία τρύπα στο κεσεδάκι μας και καρφώνουμε το καλαμάκι από σουβλάκι.
5. Περνάμε πάνω στο καλαμάκι τη φτερωτή και το ανεμόμετρό μας είναι έτοιμο. Σε ένα από τα φτερά κολλάμε ένα χρωματιστό αυτοκόλλητο ώστε να μπορούμε καλύτερα να παρακολουθούμε την κίνηση του ανεμόμετρού μας.
6. Τοποθετούμε το ανεμόμετρό μας σε μέρος που φυσά ο άνεμος. Μπορούμε να το στερεώσουμε με πέτρες ή τούβλα ώστε να μην το παρασύρει ο αέρας.
7. Όταν ο αέρας είναι δυνατός το ανεμόμετρό μας περιστρέφεται με ταχύτητα. Μπορούμε να μετρήσουμε τον αριθμό των περιστροφών σε ένα λεπτό και να κρατήσουμε ημερολόγιο με τις μετρήσεις μας.
Ποιες μέρες είχε μεγαλύτερη ταχύτητα ο άνεμος;
Ποιες ώρες της ημέρας ο άνεμος έχει την μικρότερη ταχύτητα και ποιες την μεγαλύτερη; Γιατί;
Κάνε σύγκριση του ημερολογίου σου και των τιμών που δίνει η μετεωρολογική υπηρεσία. Τι παρατηρείς;

και λίγη περισσότερη θεωρία...


Ανεμομετρικά όργανα ονομάζονται τα όργανα εκείνα με τα οποία προσδιορίζεται και καταγράφεται η ταχύτητα και η διεύθυνση του πνέοντος ανέμου ή του φαινομένου ανέμου. Τέτοια όργανα είναι τα ανεμόμετρα και οι ανεμοδείκτες αντίστοιχα. Συνήθως τα όργανα αυτά συνδυάζονται σε ένα συγκρότημα. Έτσι πολλές φορές η αναφορά σε ανεμόμετρα εννοούνται συγχρόνως και οι ανεμοδείκτες. Υπάρχουν πολλοί τύποι ανεμομετρικών οργάνων, είτε άμεσης ανάγνωσης, είτε αυτογραφικά.
Να και ένα ανεμόμετρο με ηλιακό συλλέκτη
Η εγκατάσταση ανεμομετρικών οργάνων σε πλοία είναι περίσσότερο διαδεδομένη σε ερευνητικά, επιβατηγά, κρουαζιερόπλοια, σε όλα σχεδόν τα πολεμικά γραμμής και βεβαίως σε όλους τους μετεωρολογικούς σταθμούς και πλωτούς ομοίως σταθμούς, τα λεγόμενα «πλοία καιρού».
Συνηθέστερος τρόπος προσδιορισμού των στοιχείων του ανέμου ειδικά στα πλοία είναι με προσωπική εκτίμηση, που λόγω εμπειρίας σχεδόν δεν διαφέρει των πραγματικών. Για την καλύτερη όμως και ασφαλέστερη εκτίμηση του αληθούς όμως ανέμου χρησιμοποιείται ευρύτατα η κλίμακα Μποφόρ. Για τον προσδιορισμό δε της διεύθυνσης (κατεύθυνσης) του ανέμου αυτού στη θάλασσα λαμβάνεται πάντα υπόψη η διεύθυνση των υφισταμένων κυμάτων. Ο άνεμος πνέει σχεδόν πάντα κάθετα προς τη γραμμή των κυμάτων με κατεύθυνση αυτή των κυμάτων.
Τα ανεμομετρικά όργανα ανήκουν στη γενικότερη κατηγορία των μετεωρολογικών οργάνων.


Διάρκεια κατασκευής : 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας : 2/5
Εφαρμογή : Μελέτη Περιβάλλοντος Καιρός
Κείμενο- ιδέα- φωτογραφίες πειράματος : Τίνα Νάντσου
Πηγή θεωρίας : Wikipedia



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις