Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ανεμοδείκτης από σκουπίδια

Ο ανεμοδείκτης δείχνει την κατεύθυνση του ανέμου.
Υλικά 

1 καλαμάκι
1 καλαμάκι από σουβλάκι
1 κεσεδάκι από γιαούρτι ή ένα παλιό ποτήρι
χαρτόνι από συσκευασίες
ψαλίδι
 κόλλα
συρραπτικό μηχάνημα


Βήματα

1. Κόβουμε 2 τετράγωνα από χαρτόνι που είναι για πέταμα και τα διπλώνουμε στη μέση για να φτιάξουμε δύο τρίγωνα.
2. .Φτιάχνουμε ένα βέλος με το καλαμάκι και τα δύο τρίγωνα. Και τα δύο τρίγωνα πρέπει να δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση.
3. .Καρφώνουμε το βέλος στο καλαμάκι από σουβλάκι και στερεώνουμε όλο το σύστημα σε ένα κεσεδάκι από γιαούρτι ή σε ένα παλιό ποτήρι.
4 . Χαράσσουμε στο πάνω μέρος τον προσανατολισμό ,δηλαδή που βρίσκεται ο βορράς, ο νότος , η ανατολή και η δύση.

5 . Τοποθετούμε την κατασκευή μας στο μπαλκόνι ψηλά ώστε να το πιάνει ο άνεμος, και το προσανατολίζουμε φροντίζοντας η ανατολή να βλέπει το μέρος του ορίζοντα που ανατέλλει ο Ήλιος το πρωί.

Να και οι ανεμοδείκτες μας . Κύκλος Περιβάλλοντος 2011
Ο ανεμοδείκτης δείχνει την κατεύθυνση του ανέμου και είναι σημαντικό όργανο για την πρόβλεψη του καιρού.
Μπορούμε να κρατάμε και αναλυτικό ημερολόγιο με τις μετρήσεις μας. Πότε έχουμε βοριά και πότε νοτιά; Πότε έχει περισσότερο κρύο με βοριά ή νοτιά;
Εμείς την κατασκευή αυτή την κάνουμε με την Γ' Δημοτικού στον Κύκλο Περιβάλλοντος. Στόχος της κατασκευής είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με τα καιρικά φαινόμενα, να αρχίσουν να παρατηρούν την φύση και τις αλλαγές της και να αρχίζουν να κάνουν καταγραφή των καιρικών φαινομένων. Χρησιμοποιούμε υλικά από σκουπίδια όπως κεσεδάκια από γιαούρτια, ποτήρια που περίσσεψαν μετά από ένα πάρτι, καλαμάκια από τα σουβλάκια που φάγαμε και χαρτόνια από  άλλες κατασκευές ή συσκευασίες. Η εφευρετικότητα των παιδιών πάντα με εκπλήσσει.

και λίγη περισσότερη θεωρία...

Ανεμομετρικά όργανα ονομάζονται τα όργανα εκείνα με τα οποία προσδιορίζεται και καταγράφεται η ταχύτητα και η διεύθυνση του πνέοντος ανέμου ή του φαινομένου ανέμου. Τέτοια όργανα είναι τα ανεμόμετρα και οι ανεμοδείκτες αντίστοιχα. Συνήθως τα όργανα αυτά συνδυάζονται σε ένα συγκρότημα. Έτσι πολλές φορές η αναφορά σε ανεμόμετρα εννοούνται συγχρόνως και οι ανεμοδείκτες. Υπάρχουν πολλοί τύποι ανεμομετρικών οργάνων, είτε άμεσης ανάγνωσης, είτε αυτογραφικά.
Διάρκεια κατασκευής : 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας : 1/5

Κείμενο- ιδέα- φωτογραφίες : Τίνα Νάντσου
Πηγή θεωρίας : Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...