Γραφένιο, το πιο λεπτό και ανθεκτικό υλικό στον κόσμο ίσως μπορεί να αλλάξει κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής
Η εποχή του γραφενίου ανατέλλει. Το πιο λεπτό και ανθεκτικό υλικό στον κόσμο εκτιμάται ότι μπορεί ν' αλλάξει με δραστικό τρόπο κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής.
Ορισμένοι ειδικοί παραλλήλισαν την ανακάλυψη του γραφενίου με εκείνη της σιλικόνης που συνέβαλε στην εξέλιξη και την εξάπλωση της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ομως στην πραγματικότητα το γραφένιο φαντάζει ακόμη πολυτιμότερο.
Μόλις πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση της Βρετανίας επιχορήγησε το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ με 50 εκατ. λίρες για να συνεχίσει την ερευνητική του δραστηριότητα πάνω στο πρωτοποριακό αυτό υλικό με την ελπίδα ότι ορισμένες εφαρμογές του θα συμβάλουν στη μελλοντική οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Στο πανεπιστήμιο εργάζονται οι δύο ρωσικής καταγωγής καθηγητές, ο Αντρέι Γκέιμ, 52 ετών, και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, 37 ετών, οι οποίοι βραβεύτηκαν το 2010 με το Νομπέλ Φυσικής για τα πειράματά τους στο γραφένιο. Πρόκειται για ένα δισδιάστατο υλικό που είναι τόσο λεπτό όσο ένα άτομο. Αν βάλει κανείς μερικά εκατομμύρια φύλλα γραφενίου το ένα πάνω στο άλλο, τότε το συνολικό πάχος τους θα είναι αντίστοιχο, αν όχι μικρότερο, από εκείνο μιας ανθρώπινης τρίχας.
single atom-thick graphene transistors. |
Κι όμως το υλικό αυτό είναι 200 φορές πιο ισχυρό από το ατσάλι και αποτελεί τον καλύτερο αγωγό της θερμότητας που έχει εφευρεθεί μέχρι τώρα. Είναι επίσης εξαιρετικός αγωγός του ηλεκτρισμού και για τον λόγο αυτόν υπόσχεται να προκαλέσει επανάσταση σε μια σειρά εφαρμογές. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους ηλιακό συλλέκτη, ακόμη και σε εκείνους των δορυφόρων και των διαστημοπλοίων βελτιώνοντας την αποδοτικότητά τους. Στην αεροδιαστημική βιομηχανία μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμο. Η κατασκευή ελαφρύτερων και ανθεκτικότερων εξαρτημάτων για αεροπλάνα μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του βάρους τους με αποτέλεσμα τα αεροσκάφη να δαπανούν μικρότερες ποσότητες καυσίμου.
Το θαυματουργό γραφένιο μπορεί να φανεί χρήσιμο στη δημιουργία ευλύγιστων οθονών υπολογιστών και όχι μόνο, αλλά και στην προσθετική ιατρική αποτελώντας τη βάση για την κατασκευή νέας γενιάς τεχνητών μελών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου