Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Νέες εντυπωσιακές εικόνες από το νεφέλωμα S106 που μοιάζει με διαστημική κλεψύδρα


Νέες παρατηρήσεις στο νεφέλωμα S106 αποκαλύπτουν καινούργια στοιχεία για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και δραστήριες περιοχές της διαστημικής μας γειτονιάς. Το νεφέλωμα που μοιάζει με κλεψύδρα ήταν γνωστό ότι αποτελεί ένα κοσμικό μαιευτήριο, ένα εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων. Στο κέντρο του νεφελώματος βρίσκεται το IRS4, ένα άστρο βρέφος η δράση του οποίου  αναδεικνύει αισθητικά ολόκληρο το νεφέλωμα.

Το άστρο «ζωγράφος»

Το Μεγάλο Τηλεσκόπιο των Κανάριων Νήσων (GTC) τράβηξε λεπτομερείς και εντυπωσιακές εικόνες από το νεφέλωμα στις οποίες αποτυπώνεται η αισθητική επιρροή του άστρου IRS4 που έχει ηλικία μόλις 100 χιλιάδων ετών. Πρόκειται για ένα γιγάντιο άστρο με μάζα 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και, χαριτολογώντας, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το IRS4 έχει την ίδια ηλικία με αυτή του σύγχρονου ανθρώπου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι υπεριώδες ακτινοβολίες, οι οποίες εκπέμπονται από το IRS4, ιονίζουν τη γύρω περιοχή που κυριαρχείται από αέρια υδρογόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται γαλάζιες λάμψεις ενώ η ερυθρή απόχρωση του νεφελώματος προέρχεται από την άμεση αντανάκλαση του φωτός από τα γύρω σωματίδια σκόνης.

Οι νέες εικόνες αποκάλυψαν και εκατοντάδες καφέ νάνους, κοσμικά σώματα που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως «αποτυχημένα άστρα». Πρόκειται για άστρα πολύ μικρής μάζας στα οποία η θερμοκρασία και η πίεση στον πυρήνα τους δεν είναι αρκετά υψηλές ώστε να ξεκινήσουν ή να διατηρήσουν τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις.

Πηγή: Βήμα Science
Του Έκτορα Αποστολόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...