To μεγαλύτερο τηλεσκόπιο άρχισε τις παρατηρήσεις του

Lavochkin Association
To RadioAstron είναι πράγματι το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ. Και βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.Το βασικότερο εξάρτημα του τηλεσκοπίου είναι η γιγάντια κεραία διαμέτρου 10 μέτρων, που μεταφέρει το διαστημικό σκάφος Spectr-R .
Πολλοί το ονομάζουν «ρωσικό Hubble», με την διαφορά ότι “βλέπει” το φάσμα των ραδιοκυμάτων, σε αντίθεση με το Hubble που φωτογραφίζει στο υπεριώδες, το ορατό και υπέρυθρο φως.
Το RadioAstron λειτουργεί σε συνδυασμό με επίγεια τηλεσκόπια, και παίρνοντας υπόψη την τροχιά του γύρω από τη Γη, σχηματίζεται μια νοητή κεραία συλλογής ραδιοκυμάτων με διάμετρο 30 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Γη (όταν βρίσκεται στην μέγιστη απόσταση από τη Γη).
Διαθέτει με τον τρόπο αυτό 10000 φορές μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Στην πρώτη παρατήρηση του στις 15 Νοεμβρίου, το διαστημικό σκάφος Spektr-R, απείχε περίπου 100.000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο που συνδέθηκε με επίγεια ραδιοτηλεσκόπια κεραίες στην Ρωσία, Ουκρανία και Γερμανία «στόχευσε» έναν μακρινό γαλαξία που ονομάζεται 0212+735.
Στην αποστολή του RadioAstron που θα διαρκέσει πέντε χρόνια περίπου, θα ερευνηθούν λεπτομερώς αστρονομικά αντικείμενα, όπως η μαύρη τρύπα στο κέντρο του κοντινού μας γαλαξία M87, νεογέννητα πλανητικά συστήματα, άστρα νετρονίων, αλλά θα βοηθήσει επίσης και στον προσδιορισμό της απόστασης γαλαξιών από τη Γη εντοπίζοντας τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν μοριακά νέφη που περιέχονται σ’ αυτούς. Το τελευταίο με τη σειρά του θα μπορούσε να βοηθήσει στη μελέτη της διαστολής του σύμπαντος και της σκοτεινής ενέργειας.

Πηγή: New Scientist 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις