Κινητά τηλέφωνα ηλικίας 90 ετών!


Μπορεί τα κινητά τηλέφωνα να προέκυψαν πρόσφατα στην ζωή μας όμως ανήσυχα μυαλά με όραμα και φαντασία προσπάθησαν να κατασκευάσουν φορητές τηλεφωνικές συσκευές πριν από 90 χρόνια. Ένας Αμερικανός εφευρέτης προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σύστημα τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αυτοκίνητο ενώ λίγο αργότερα έκανε την εμφάνιση της στην Νέα Υόρκη μια συσκευή με την οποία μπορούσαν να γίνουν κλήσεις από τον δρόμο. Κυκλοφορεί μάλιστα στο διαδίκτυο ένα χαρακτηριστικό βίντεο με αυτή τη συσκευή.

Το τηλέφωνο αυτοκινήτου


Υπάρχουν αναφορές ότι και ο δημιουργός του τηλεφώνου, ο Γκράχαμ Μπελ, έκανε προσπάθειες κατασκευής μιας φορητής τηλεφωνικής συσκευής στην δεκαετία του 1880. Όμως οι πρώτες προσπάθειες που κατέληξαν στην δημιουργία κάποιων συσκευών και συστημάτων φορητής επικοινωνίας έγιναν την δεκαετία του 1920.
Μια από τις πρώτες αλλά και μεγαλύτερου ενδιαφέροντος προσπάθεια ήταν αυτή που έκανε ο Αμερικανός εφευρέτης Γ.Γ. Μακφάρλαν που ζούσε στην Φιλαδέλφεια. Ο Μακφάρλαν έφτιαξε ένα σύστημα που αποτελούνταν από τρεις ενωμένους κοντούς σωλήνες παρόμοιους με αυτούς που υπήρχαν στις σόμπες οι οποίοι λειτουργούσαν ως κεραία και το σύστημα λειτουργούσε καθώς το αυτοκίνητο βρισκόταν σε κίνηση. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής το τηλέφωνο του Μακφάρλαν λειτουργούσε μεν αλλά είχε μικρή εμβέλεια αφού ο χρήστης του δεν μπορούσε να επικοινωνήσει σε ακτίνα μεγαλύτερη των 500 μέτρων από το σημείο που βρισκόταν η συσκευή.
Η εφημερίδα The Sandusky Register δημοσίευσε το 1920 ένα σκίτσο με τον Μακφάρλαν να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο του μέσα σε ένα αυτοκίνητο

Το «πυροσβεστικό» τηλέφωνο

Μια άλλη φορητή συσκευή επικοινωνίας έκανε την εμφάνιση της στους δρόμους της Νέας Υόρκης το 1922 και η χρήση της κινηματογραφήθηκε αλλά η ταινία βρισκόταν «χαμένη» στα γραφεία της βρετανικής εταιρίας Pathe που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία οπτικοακουστικού υλικού στον κόσμο.
Η συσκευή ήταν βαριά και στην ταινία πρωταγωνιστούν δύο γυναίκες. Η μια γυναίκα κρατάει την συσκευή που διαθέτει δύο καλώδια. Η άλλη γυναίκα συνδέει το ένα καλώδιο σε ένα πυροσβεστικό κρουνό και το άλλο σε μια ομπρέλα για να λειτουργήσει προφανώς ως κεραία. Στην συνέχεια πραγματοποιούν μια κλήση σε κάποιο τηλεφωνικό κέντρο η υπάλληλος του οποίου βάζει ένα δίσκο να παίξει και τοποθετεί στο γραμμόφωνο το ακουστικό για να ακούσουν οι δύο γυναίκες την μουσική.

Πηγή : Βήμα Science Διαδίκτυο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις