Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Νεογέννητα πάλσαρ απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες σωματιδίων υπερυψηλής ενέργειας

Πάλσαρ βρεφικής ηλικίας εκτοξεύουν «χειμάρρους» σούπερ σωματιδίων
Επιστήμονες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι βρήκαν την απάντηση σε ένα κοσμικό μυστήριο. Πριν από τέσσερα χρόνια εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Γης χιλιάδες φορτισμένα σωματίδια που όπως αποδείχτηκε ήταν τα υψηλότερης ενέργειας σωματίδια που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Από τότε αυτά τα σούπερ σωματίδια κάνουν περιοδικά την εμφάνιση τους στην γήινη ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες αναζητούσαν την προέλευση τους χωρίς να έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να την εντοπίσουν.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο αναφέρουν τώρα ότι πηγή αυτών των σωματιδίων είναι τα άστρα νετρονίων, τα γνωστά πάλσαρ. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές τα σούπερ σωματίδια εκτοξεύονται σε τεράστιες ποσότητες στο Διάστημα από πάλσαρ που δεν έχουν κάνουν συμπληρώσει ούτε δώδεκα μήνες ζωής.

Τα πάλσαρ

Οι αστέρες νετρονίων ή πάλσαρ είναι σώματα υψηλής πυκνότητας που σχηματίζονται από άστρα τα οποία έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους και καταρρέουν. Οι πυρήνες τους αποτελούνται από νετρόνια. Όλα τα πάλσαρ καθώς περιστρέφονται εκπέμπουν δέσμες ακτινοβολίας από τους πόλους τους οι οποίες γίνονται ορατές από τη Γη ως περιοδικές, σύντομες λάμψεις ραδιοκυμάτων. Γι' αυτό ορισμένοι περιγράφουν τα πάλσαρ ως «κοσμικούς ραδιοφάρους». Η περιστροφή και η δραστηριότητά τους μειώνεται όσο περνάει ο χρόνος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές στα αρχικά στάδια της ζωής τους τα πάλσαρ περιστρέφονται πολύ γρήγορα δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για να την απελευθέρωση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας. «Τα υψηλότερης ενέργειας σωματίδια προέρχονται από το μικρότερο σε μέγεθος είδος άστρων» αναφέρει ο Κε Φανγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην διαδικτυακή επιθεώρηση arxiv.org.

Πηγή: Το Βήμα
Δημοσίευση σχολίου

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...