Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών καταδύθηκε ο Τζέιμς Κάμερον

Κατάδυση στην Τάφρο των Μαριαννών, το βαθύτερο σημείο των ωκεανών, πραγματοποίησε ο σκηνοθέτης του Τιτανικού, Τζέιμς Κάμερον, για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ.

Ο Κάμερον πραγματοποίησε την κατάδυση – που διήρκεσε αρκετές ώρες – με το μονοθέσιο υποβρύχιο Deepsea Challenge και όταν ανέβηκε στην επιφάνεια χαρακτήρισε την επιχείρηση «επιτυχημένη».Πριν από την κατάδυση ο καναδός σκηνοθέτης δήλωσε στο BBC ότι αυτή «είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου».

«Μεγάλωσα με μια σταθερή ροή επιστημονικής φαντασίας σε μία εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν μια πραγματικότητα επιστημονικής φαντασίας. Οι άνθρωποι πήγαιναν στο φεγγάρι, ο Κουστό εξερευνούσε τους βυθούς. Και με αυτά μεγάλωσα, αυτά είχαν αξία στη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας» είπε ο σκηνοθέτης.


Ο Κάμερον χρειάστηκε δύο ώρες να φτάσει στον πυθμένα και πέρασε τρεις ώρες εξερεύνησης του βυθού, προτού ανέβει πάλι στην επιφάνεια. Στόχος του να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ περισσότερα από 50 χρόνια μετά την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη διάσημη τάφρο το 1960.

Το βαθυσκάφος Deepsea Challenge κατασκευάστηκε από αυστραλούς μηχανικούς και ήταν ίσως το μόνο που μπορούσε να αντέξει την άβυσσο της τάφρου – σε βάθος 11 χιλιομέτρων η πίεση φτάνει τις 1.000 ατμόσφαιρες.

Η Τάφρο των Μαριαννών, η οποία βρίσκεται στον Δυτικό Ειρηνικό, ανάμεσα στην Παπούα Νέα Γουινέα, τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία, έχει δεχθεί μόνο μία επίσκεψη από ανθρώπους: επιβάτες του θρυλικού βαθυσκάφους Trieste, ο αμερικανός Ντον Ουόλς και ο ελβετός Ζακ Πικάρ έφτασαν στο βαθύτερο σημείο της Γης στις 23 Ιανουαρίου 1960.
 Πηγή: Βήμα BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...