H Γη από την αθέατη πλευρά της Σελήνης!



Τον περασμένο Σεπτέμβριο η NASA εκτόξευσε δυο ολόιδια μη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη, τα οποία βρίσκονται ήδη σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Σκοπός τους είναι η αναλυτική καταγραφή των διακυμάνσεων της βαρύτητας του δορυφόρου μας, έτσι ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το εσωτερικό της Σελήνης και να δημιουργηθεί ένας χάρτης με τις κοιλότητες και τα πετρώματα που υπάρχουν κάτω από την επιφάνειά της. 

Τα δίδυμα διαστημόπλοια αρχικά είχαν ονομαστεί GRAIL A και GRAIL B. Η NASA διοργάνωσε έναν διαγωνισμό μεταξύ σχολείων με σκοπό την εύρεση “πρωτότυπων” ονομάτων για τα πανομοιότυπα σκάφη. Τον διαγωνισμό κέρδισε το σχολείο που βάφτισε τα δίδυμα σκάφη “πλημμυρίδα” και “άμπωτη”!

Η αποστολή GRAIL μεταφέρει και μια ψηφιακή κάμερα – που ονομάζεται MoonKAM (Moon Knowledge Acquired by Middle school students)– η οποία στέλνει εικόνες της Σελήνης σε μαθητές σχολείων για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Την MoonKAM μεταφέρει το σκάφος “πλημμυρίδα”. Στα μέσα Μαρτίου 2012, οι μαθητές συνέλαβαν με την MoonKAM την παρακάτω μοναδική εικόνα. Η αθέατη πλευρά της Σελήνης και στο βάθος η Γη. 
Στην εικόνα φαίνεται και ο κρατήρας De Forest, που βρίσκεται προς τον νότιο πόλο της Σελήνης, να δέχεται το φως του ήλιου υπό γωνία σχηματίζοντας βαθιές σκιές.
Η Σελήνη χρειάζεται περίπου τον ίδιο χρόνο για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της, με τον χρόνο που χρειάζεται για μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη και έτσι βλέπουμε μόνο την ίδια πλευρά της.
Την έρευνα με την MoonKAM καθοδηγεί η φυσικός και πρώην αστροναύτης Sally Kristen Rideσε συνεργασία με προπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
Πηγή: physicsgg

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις